Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Graanprijzen kelderen onverwacht

De prijzen voor tarwe en mais zakten sterk na nieuwe cijfers over de productie. De graanhandel onderschat de voorliefde van Amerikaanse akkerbouwers voor mais en de groeikracht van het gewas.

De graanprijzen gingen begin deze week hard onderuit nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een graanprognose (Wasde) publiceerde, die de handel verraste. Woensdag 14 augustus tijdens de handelsdag leek de graanhandel iets bekomen van de grote klap van begin deze week. Maar de stijging was klein vergeleken met de enorme dalingen van de 2 dagen daar voor.

Maisprijs kelderde hard

Vooral de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago kelderde hard deze week (zie grafiek). Vrijdag 9 augustus sloot het meest verhandelde maiscontract (levering december 2019) nog op $ 4,176 per bushel (€ 146 per ton). Dinsdag 13 augustus sloot het decembercontract op $ 3,764 per bushel (€ 132 per ton). Dat is een daling van bijna 10% in twee handelsdagen. Zo’n sterke daling komt zelden voor. Maandag 12 augustus daalde de maisnotering in Chicago met de maximale daling die het beursreglement toestaat (-25 dollarcent). Zo’n maximale daling is bij mais de laatste 3 jaar niet meer gezien in Chicago.

Er is dan ook enorm veel gehandeld in mais. Maandag werden bijna 860.000 maiscontracten verhandeld en dinsdag zelfs 1 miljoen. Vorige week werd de grens van een half miljoen contracten per dag niet overschreden. Dat betekent dat in 2 dagen ruim twee derde van de totale Amerikaanse maisoogst van eigenaar is verwisseld op de termijnmarkt.

Tarweprijs meegesleurd

De tarweprijs werd in Chicago meegesleurd door de val van de maisprijs. De notering van het meest verhandelde tarwecontract (september 2019) zakte in twee dagen met 5,5%. De prijsval in Chicago had gevolgen voor de noteringen op de termijnmarkt in Parijs. Het meest verhandelde maiscontract (november 2019) werd bijna 3% goedkoper en sloot dinsdag op € 167,75 per ton. Bij tarwe (december 2019) bleef de daling beperkt tot 2,6%, het contract sloot op € 171,25.

Verrassingen

Het USDA verraste de graanhandel met 2 zaken. Het ministerie gaat uit van een groter maisareaal in de Verenigde Staten dan de handel had verwacht. En het USDA gaat uit van hogere hectare-opbrengsten dan gedacht. Het voorjaar was extreem nat in de VS, waardoor de akkerbouwers het land niet op konden om mais, zomertarwe of sojabonen te zaaien. Dat zou leiden tot een enorme krimp van het areaal. Bovendien dalen de opbrengsten als het groeiseizoen door de late zaai is verkort. Voor mais dreigt dan het gevaar dat de eerste nachtvorst in de herfst zich aandient voordat de mais is afgerijpt.

Grote voorraden

De graanhandel heeft 2 zaken niet goed ingeschat. Ze hebben de voorkeur van Amerikaanse akkerbouwers voor mais sterk onderschat. De prijs van sojabonen is flink gezakt door de voort etterende handelsoorlog met China. En de vooruitzichten voor de tarweprijs zijn slecht omdat de wereld door goede oogsten in voorgaande jaren een recordvoorraad aan tarwe heeft opgebouwd. Grote voorraden hebben een langdurig prijsdrukkend effect omdat die tegenvallers in de oogst kunnen opvangen.

Het tweede aspect dat de graanhandel niet goed heeft ingeschat is de sterke groeikracht van de moderne maisrassen. Ook al is vaak heel laat gezaaid, de mais schiet de grond uit. Want er is in ieder geval geen gebrek aan vocht.

De vooruitzichten voor de tarwe- en maisprijzen zijn dan ook niet goed. Zoals het er nu uit ziet heeft de wereld dit seizoen 2019/2020 veel graan beschikbaar. Dat houdt voorlopig een prijsstijging tegen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er zal veel tarwe geoogst zijn maar dat er veel mais komt betwijfel ik. We weten het volgend jaar.

 • el

  De maïs oogst is al in volle gang hier in het zuiden van de VS. Lijkt goed!

 • Flirt

  In Nl ook alleen maar hele beste maïs. Geen slecht perceel gezien nog.

 • goede vooruitzichten voor tarwe dus ipv slechte...is een zegen hoge opbrengsten en voorraden....

 • maiskolf

  @flirt . Dan heb je heel Nederland nog niet gezien.
  Er zijn ook behoorlijk wat slechte percelen!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.