Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt komt in de min

Doordat oogsten opschieten, komt voldoende graan beschikbaar. Kopers wachten even af. De niet gekalmeerde maar juist escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft een negatieve weerslag op de handel.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China over hun handelsbetrekkingen zijn de afgelopen dagen opgelopen na de aankondiging van de VS om per 1 september meer goederen uit China zwaarder te belasten met importtarieven. De aandelenbeurzen gingen in de min.

De negatieve tendens strekt zich ook uit tot de agrarische termijnmarkten. De prijzen van granen en zaden gaan in Chicago onderuit. Immers, de toch al matige export van de Verenigde Staten wordt er nu niet beter op. Ook in Parijs staat druk op de graanprijzen, ondanks de verbeterde concurrentiepositie op de wereldmarkt dankzij gunstig koersverloop van de euro ten opzichte van de dollar. In het algemeen zijn de tarwe- en maisprijzen in Parijs stabieler.

Nieuwe areaalprognoses ondersteunen prijzen

Vorige week vrijdag leek het alsof de termijnprijzen voor tarwe en mais in Chicago de week afsloten in een licht positieve tendens. Dat kwam niet zozeer door de huidige marktontwikkelingen, maar meer door de verwachtingen over een update van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) over de arealen graan, in het bijzonder mais en soja. In de vorige rapportage is de omvang van vooral het maisareaal vrijwel zeker geflatteerd. De peiling van het areaal was gedaan nog voor een periode met zeer veel regen, waarin boeren nog konden switchen van mais naar soja, voor zover ze overigens ook maar iets konden zaaien. De update komt volgende week. Het zit er dik in dat het maisareaal kleiner zal zijn dan in het vorige rapport. Dat zal de maisprijzen wat ondersteuning geven.

Op de fysieke markt zakken wereldwijd de graanprijzen. Kopers wachten wat af nu de oogsten vorderen. De graanoogst in Frankrijk loopt op zijn eind. Eind juli was de tarwe vrijwel binnen. Mais baart in de EU zorgen. Volgens bureau FranceAgrimer is de conditie van de mais in Frankrijk verslechterd. Nog iets meer dan 60% verdient de kwalificatie goed tot uitstekend. Dat is het gevolg van het zeer droge en warme weer van de afgelopen weken. Argentinië en Brazilië hebben echter een goede oogst gehad en exporteren vlot.

Of registreer je om te kunnen reageren.