Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt is afwachtend

De oogsten van tarwe en gerst zijn grotendeels gedaan, de blik is nu gericht op mais. De fysieke handel is afwachtend. De termijnhandel is schuchter, in afwachting van areaalberichten uit de VS. De mais in Frankrijk staat er niet best bij.

De verwachte sterke aanpassingen van de graan- en soja-arealen in de Verenigde Staten, die stonden aangekondigd voor maandagavond (Europese tijd) 12 augustus, hebben vorige week al wat invloed gehad op de termijnmarkt in Chicago. Tarwe, maar vooral mais en sojabonen, noteerden vrijdag enkele procenten hoger dan een week eerder. De handel durft niet voluit te preluderen omdat ook de vorige rapportage tot verrassingen heeft geleid.

Aanpassing van het maisareaal

Een neerwaartse aanpassing van het maisareaal, gezien de overvloedige regen in mei en juni, is echter zeer waarschijnlijk. Voor sojabonen geldt dat niet, verwachten analisten. Dit gewas kan zelfs een deel van de maisteelt hebben gecompenseerd. Voor de uiteindelijke oogst van mais en soja speelt de omstandigheid dat juist in een gevoelig stadium van de groei het nu te droge weer tegenwerkt. De omvang van de Amerikaanse mais- en soja-opbrengsten zal overigens pas in november echt duidelijk zijn. Lang niet alle mais is namelijk ingezaaid met de bedoeling het ook echt te kunnen oogsten.

Stand van de mais

Op de fysieke wereldmarkt deden de prijzen voor tarwe en gerst het in de afgelopen week een fractie minder, terwijl mais en sojabonen duurder zijn verkocht. De graanoogst is in Frankrijk zo goed als achter de rug. De kwaliteit van de tarwe is volgens FranceAgrimer bevredigend, met eiwitgehaltes tussen 10,5 en 12,5%. Dat geldt niet voor de stand van de mais. Gemiddeld staat die er niet best bij, nog maar 60% verdient de kwalificatie goed tot uitstekend, meldt bureau Agritel. Dat was begin juli nog 79%.

Sterke concurrentie

De EU heeft dit seizoen zeer sterke concurrentie van de landen rond de Zwarte Zee. Saoedi-Arabië laat nu ook import uit deze landen toe. Dat is vooral voor de Europese gersthandel een ongunstige ontwikkeling. De graanexport uit Rusland verloopt wat rustiger dan vorig jaar, wat vooral het gevolg is van afwachtende houding van de telers, die hogere prijzen in het verschiet zien.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.