Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Goede opbrengst en handelsoorlog drukken tarweprijs

De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs daalt naar € 170,75 per ton voor het eerst aflopende contract.

Daarmee staat de tarwenotering voor het september-contract op hetzelfde prijsniveau als het medio mei stond. De Europese tarweprijs volgt voor een deel de Amerikaanse notering op de termijnmarkt in Chicago. Er blijft onrust in de markt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, waardoor prijzen onder druk staan. De handelsoorlog is deze week een valutaoorlog geworden. De Amerikaanse president Trump beschuldigt China ervan zijn valuta te manipuleren door het te laten devalueren om zo de impact van invoerrechten tegen te gaan.

Goede EU-opbrengst

Naast de druk vanuit de Verenigde Staten drukken ook de goede Europese en Oekraïense oogstopbrengst de prijs voor tarwe. Het Franse landbouwministerie gaat ervan uit dat de tarweproductie in het land uitkomt op 38,2 miljoen ton. Dat is 1,2 miljoen ton meer dan waar een maand geleden van werd uitgegaan. Het Franse marktbureau Agritel gaat overigens uit van een Franse tarweoogst van 39,2 miljoen ton. Ook de Russische tarweprijzen staan onder druk door de goede oogstopbrengsten in Europa.

Matige EU-uitvoer

De lagere EU-tarweprijs helpt wellicht de EU-uitvoer soepeler te laten verlopen, omdat Franse tarwe interessanter wordt voor importeurs met deze prijzen. Tot dusver gaat de EU-afzet nog niet echt vlot. Op de internationale markt kocht Egypte 415.000 ton tarwe, waarvan 115.000 ton uit Oekraïne, 240.000 ton uit Rusland en 60.000 ton uit Roemenië. Egypte heeft in seizoen 2019-’20 bijna 1,5 miljoen ton tarwe gekocht en Frankrijk heeft nog niet mogen leveren.

Prognose: tarwe iets onder druk.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Laatste reacties

  • Peerke1

    Maak er toch Tarwe bio ethanol van. Lekker goedkoop kachelen.

  • farmerbn

    Volgende week gaan de prijzen omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.