Akkerbouw

Achtergrond 8 reacties

Cosun wil meer suikerbieten

Suiker Unie heeft de toewijzing voor oogst 2020 vastgesteld op 105%. Dit betekent dat de telers 5% meer bieten mogen leveren dan waar ze ledenleveringsbewijzen voor hebben van coöperatie Cosun, de eigenaar van Suiker Unie. Voor de oogst van dit jaar geldt een toewijzing van 100%.

Op basis van de toewijzing verwacht Suiker Unie dat de telers volgend jaar ongeveer 85.000 hectare bieten gaan zaaien. Dit jaar staat er zo’n 81.000 hectare bieten. Suiker Unie verwacht in seizoen 2020/2021 net zo veel suiker af te kunnen zetten als dit seizoen 2019/2020. Dit seizoen verwerkt Suiker Unie ook ruwe rietsuiker die al eerder is gekocht. Zo heeft Suiker Unie voldoende suiker om te verkopen tot volgend jaar september. De verwerking van rietsuiker gebeurt vooral aan het begin van de campagne, zodat zo veel mogelijk Nederlandse bieten zo lang mogelijk kunnen doorgroeien. Dit is vooral op de lichte grond aan de oostkant van Nederland van belang. De bieten hebben daar een achterstand opgelopen door droogte. Nu het er is gaan regenen, kunnen de bieten verder groeien.

Surplusbieten

Of Suiker Unie volgend seizoen ook rietsuiker gaat verwerken is nog niet duidelijk. Om toch de gewenste hoeveelheid suiker te kunnen verkopen, verhoogt Suiker Unie de toewijzing voor oogst 2020 naar 105%. Dat levert ongeveer 7,2 miljoen ton bieten op. Daarnaast wordt maximaal 15% van de bieten die boven de toewijzing worden geleverd afgerekend als surplusbieten. Vanaf oogst 2019 hanteert Suiker Unie een basisprijs voor de surplusbieten van € 20 per ton. Daar komt een markttoeslag bovenop die afhangt van de suikerprijs.

Start bietencampagne

Suiker Unie start de bietencampagne op 6 september in Dinteloord. In Vierverlaten is de start op 10 september. Vorig jaar begon de campagne op 11 september. Dat was een week later dan gepland, zodat de bieten voor de vroeglevering langer konden doorgroeien na het zeer droge groeiseizoen in 2018.

Geschatte opbrengst

Suiker Unie schat de opbrengst dit jaar op 84 ton bieten per hectare, goed voor 14,0 ton suiker. De stand van de bieten verschilt sterk per regio. Op de kleigronden in Zuidwest-, West-, Midden- en Noord-Nederland staan ze er in het algemeen goed tot zeer goed voor. Op de lichte gronden in Zuidoost-, Oost- en Noordoost-Nederland is de stand minder vanwege de droogte. De totale bietenoogst van dit jaar is geraamd op 6,9 miljoen ton, te verwerken in 19 weken.

Laatste reacties

 • Vhouder

  meer betalen

 • aardappelboer

  tja voor 20 euro per ton ga ik geen bieten verbouwen, als je meer wilt hebben zul je ook meer moeten betalen, dus ga ik minimaal inzaaien.

 • Noordam2

  cosun is een coop met heldere mensen aan het roer en als zij denken meer suiker te kunnen afzetten gaan we ze helpen. ze betalen een prima prijs als je het vergelijkt met de ons omringende verwerkers. de wereldmarkt prijs kunnen ze niet veranderen. de prijs is nu laag maar dat kan zo weer anders zijn. Aardappelboer biet je rechten maar te koop aan. wij hebben zeker interesse.
  cosun heeft ook de productie niet laten ontsporen zoals Campina. bij ons GEEN totale CHAOS.

 • Noordam2

  sorrie, biet is natuurlijk bied,

 • jop

  Ja maar zeker niet voor deze prijzen.

 • boer jos

  Cosun wil meer bieten, ik wil meer geld voor mn bieten!!!!!

 • bblogic

  Wellicht suikerriet verwerken om zo de fabriek rendabel te maken

 • andreashoeve

  voor 45 euro valt er te praten

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.