Akkerbouw

Achtergrond

Belgische aardappelnoteringen flink omlaag

Houding van kopers op de markt is afwachtend en het aanbod is niet groot.

De fritesgeschikte noteringen op de fysieke markt in België zetten deze week een flinke stap omlaag. Het Belgische PCA/Fiwap noteerde eerder deze week € 6 lager voor vroege aardappelen op € 15 tot € 18 per 100 kilo. De houding van kopers op de markt is afwachtend en het aanbod is niet groot. De marktstemming is rustig, waardoor de prijzen dalen. Ook het Belgische Belgapom volgt deze dalende trend en noteerde 2 augustus € 5 lager voor vroege aardappelen op € 15 per 100 kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Poolse industrie zoekt aardappelen

PotatoNL noteert nog niet in Nederland. Wel zijn er deze week zaken gedaan op € 20 per 100 kilo voor directe levering. Er is dus vraag op de kortere termijn. Dat is ook merkbaar, omdat aardappelrassen die geteeld zijn voor de tafelaardappelmarkt of export ook naar de industrie gaan. Daarnaast kijkt de Poolse industrie in Nederland rond om aardappelen voor € 20 per 100 kilo te kopen. Dit omdat de eigen teelt tegenvalt.

Termijnmarkt Leipzig

De termijnmarkt in Leipzig vaart een eigen koers en volgt de weersvoorspellingen. De aanhoudende buienverwachting trekt de aardappelnotering voor het aprilcontract 2020 hard omlaag. De handelsdag begon donderdag 1 augustus met € 15 om vervolgens in de middag rond de € 14,50 te bewegen. Eind van de middag gleed de notering af naar € 13,50 om op € 13,90 de dag af te sluiten. Uiteindelijk kwam de donderdagnotering op € 14,30 uit. Daarmee daalde de notering in een week tijd met € 4,40 (-24%). Er werden 2 augustus 665 contracten verhandeld. Zoveel contracten werden er nog niet eerder op een dag verhandeld voor het aprilcontract 2020.

Lees verder onder de grafiek.

Weersomstandigheden

De notering voor het aprilcontract 2020 stond voor het laatst eind juni op een vergelijkbaar niveau. Het extreem warme en droge weer van vorige week zorgde dat de notering 23 juli piekte boven € 21. Zo hard als de notering steeg, zo hard daalde deze ook weer.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.