Akkerbouw

Achtergrond

Belgapom-notering daalt 17%

De notering voor vroege aardappelen van het Belgische Belgapom daalt met 17% (-€ 2,50) naar € 12,50 per 100 kilo.

Er is veel meer aanbod dan vraag. Nadat vorige week vrijdag 2 augustus de Belgapom-notering € 15 op het bord zette, zijn zaken gedaan voor € 12,50 per 100 kilo. Daarom is het geen verrassing dat de notering deze week daalt.

De opbrengst van vroege aardappelen valt in België wat hoger uit dan waar eerder van werd uitgegaan. Telers zijn laat begonnen met rooien en met wat neerslag zijn er meer kilo’s bijgegroeid. Er zijn percelen waar 45 ton per hectare vanaf komt, dat zijn gemiddelde opbrengsten voor de vroege rassen. Het onderwatergewicht is hoog en het rendement in de fabrieken is ook prima.

De hoofdoogst zit eraan te komen. Eerste Bintjes zijn al gerooid. De aardappelopbrengsten zijn zeer uiteenlopend in België. Niet kunnen beregenen zorgt deels voor de verschillen. Met name in het zandgebied komen minder kilo’s van de akkers.

Oost-Nederland blijft droog

Ondanks de neerslag lijkt Oost-Nederland een droge hoek te blijven. Er zijn verschillende percelen te vinden die helemaal zijn verdroogd. Percelen die de slechte percelen kunnen compenseren, zijn daar niet. Wat betreft aanbod is het wat lastiger om aan voldoende aardappelen voor koelvers markt te komen. Over het algemeen lijkt het aanbod voor de frites wel goed te zijn. Niet overal vallen de opbrengsten tegen. De Britse aardappelen ontwikkelen zich goed en daar worden prima opbrengsten verwacht.

Termijnmarkt onder € 14

Ook op de termijnmarkt in Leipzig heeft de notering voor het aprilcontract 2020 een flinke stap omlaag gezet. Op 23 juli piekte de notering op € 20,80 per 100 kilo, waarbij de hoogste koers € 21,10 haalde. Daarna begon de notering stappen omlaag te zetten. Neerslag in de belangrijke aardappel producerende gebieden in Europa drukte de prijs. Deze week kwam de notering niet meer boven € 14 uit.

Prognose: prijsdruk op aardappelmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.