Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Warm weer steunt graanprijs

De graanmarkt is nog steeds een weermarkt, zij het nu niet vanwege extreme regen in de VS. Recente hitte in de EU en rond de Zwarte Zee heeft impact, ook wordt warm weer voorzien in de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw kwam vorige week met een nieuw Wasde-rapport over de situatie op de graanmarkt wereldwijd. Het nieuws gaf de handel in mais, tarwe en sojabonen een stimulans. USDA heeft zowel de raming van de uiteindelijke wereld-tarweopbrengst voor 2018-2019 naar beneden bijgesteld als de raming van de opbrengst in het seizoen 2019-2020. De graanhandel concentreert zich momenteel verder vooral op het weer in het midden van de VS.

Belangrijkste week

Deze week wordt gezien als een van de belangrijkste van deze zomer voor de graanhandel. De weersverwachting voor de mais-productieregio stuwt de prijs op. Het weer voor deze week is naar verwachting warmer en aanzienlijk droger. Voor mais wordt het waarschijnlijk té warm, zeker ’s nachts. De hoge temperatuur is slecht voor de mais in het huidige stadium van de groei. Het weer blijft zoals altijd een onzekere factor. De marktanalisten kijken met groeiende belangstelling uit naar de update over de graanarealen in de VS, die USDA in augustus uitbrengt. Al eerder is gemeld dat men vooral de recente USDA-inschatting van de maisarealen aan de optimistische kant vindt. Hoewel de Wasde-rapportage uitgaat van sterk toenemende mais-eindvoorraden wereldwijd en in de VS, voor zowel het lopende als het komende seizoen, stegen de maisprijzen op de termijnmarkt in Chicago vrijdag. Dat trok ook de tarweprijs wat mee. Maandag was er een kleine terugval.

Terruggeschroefde oogstverwachtingen

Tarweprijzen leunen momenteel ook op teruggeschroefde oogstverwachtingen bij de belangrijkste exportlanden wereldwijd, met regionaal verschillen. Zo is de EU-tarweproductie minder dan een jaar geleden, terwijl Frankrijk afzonderlijk 37 miljoen gaat binnenhalen, 4% boven het vijfjarig gemiddelde.

Warm weer

De Wasde-inschatting van de Russisch tarwe-productie à 74 miljoen ton, is volgens marktbureau Agritel lager dan die van de meeste particuliere analisten. De oogstverwachting van Rusland is hoe dan ook minder dan eerder verwacht, als gevolg van erg warm weer in juni. Er is echter nog maar erg weinig uitgevoerd naar de voor de Russen zeer belangrijke tarwe-afnemer Egypte, juist in de periode juli-augustus, waarin het erop aankomt. Dat is later in het seizoen moeilijk goed te maken.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.