Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt is op zoek naar bodem

De prijs van plantuien staat onder druk. De telersbeurs in Goes noteerde eerder deze week € 3,50 lager op € 15 tot € 19 per 100 kilo.

Er werden weinig transacties ingebracht. Ook de baalprijs heeft de bodem nog niet bereikt. Eind deze week ligt de baalprijs tussen € 28 en € 34 per 100 kilo voor de gangbare maten. De vraag is rustig en het aanbod neemt toe. Dat zet druk op de prijzen. De handel heeft voorgesorteerd op weinig oude oogst en zit met importuien, die niet goed lang te bewaren zijn. En dat zit de handel een beetje in de weg.

Droogwanden staan vol

De opbrengsten van de plantuien zijn goed. In Zeeland liggen de opbrengsten gemiddeld tussen 50 tot 60 ton per hectare. Er zijn zelfs percelen waar nog meer vanaf komt. De rooiwerkzaamheden verlopen soepel met het overwegend droge weer van afgelopen dagen. Telers en verwerkers willen doorstromen met de plantuien die voor de wand staan te drogen. Hierdoor neemt de druk vanaf de aanbodzijde toe. En de vraag is niet sterk. Al wordt er deze week meer gesorteerd dan vorige week.

Polen aan de markt

Er gaan uien naar Zuid-Amerika, Afrika en Europa. Ook is Polen aan de markt. De Poolse opbrengsten vallen tegen en de lokale prijzen zijn relatief hoog. Daardoor gaan er behoorlijke hoeveelheden plantuien naar het land in Midden-Europa.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.