Akkerbouw

Achtergrond

‘Uien: het pakt altijd weer anders uit’

Het Zeelandse familiebedrijf Franje Onions oogste medio juni de eerste uien voor oogst 2019.

Samen met broer André staat Jan Franje aan het roer van sorteer- en verwerkingsbedrijf Franje Onions in Waarde (Zl.). Het familiebedrijf handelt, sorteert en verpakt sinds 1960 uien. De eerste uien voor oogst 2019 kwamen deels van eigen percelen in Zeeland en Noord-Brabant.

Jan Franje: "Het is heel rustig in de markt. Nederlandse uien zijn elders in de wereld moeilijker af te zetten als de prijzen hoog liggen. Prijzen van af land plantuien zakken dan ook sinds de start van de notering."
Jan Franje: "Het is heel rustig in de markt. Nederlandse uien zijn elders in de wereld moeilijker af te zetten als de prijzen hoog liggen. Prijzen van af land plantuien zakken dan ook sinds de start van de notering."

Het nieuwe seizoen 2019-’20 is een paar weken geleden gestart. Hoe loopt de verwerking?

“Wij verwerken deze week de laatste winterplantuien. Daarna gaan ook wij over op voorjaarsplantuien. De vraag is alleen zeer beperkt. De verwachting was dat rond deze tijd de oude oogstuien op zouden zijn, maar er zijn veel importuien ingekocht. Waaronder uit Egypte, die drukken op de markt.”

Wat doen de prijzen?

“Het is heel rustig in de markt. Nederlandse uien zijn elders in de wereld moeilijker af te zetten als de prijzen hoog liggen. Prijzen van af land plantuien zakken dan ook sinds de start van de notering.

De notering voor plantuien af land startte in de eerste week van juli met € 19 tot € 22 per 100 kilo. Ik vond die startnotering niet eens zo hoog als je kijkt naar het voorgaande seizoen.

Een week later daalden de noteringen. Vorige week werd tussen € 15 tot € 19 per 100 kilo genoteerd. Je ziet dat de prijzen in de markt zakken. De baalprijzen lagen eind vorige week/begin deze week rond € 30 per 100 kilo. Maar dat houdt geen stand.”

Wat is opvallend aan het nieuwe seizoen?

“Ondanks het koude voorjaar zijn we toch op tijd bezig. Het pakt altijd weer anders uit dan je denkt. De plantuien zijn de laatste weken goed gegroeid en ook mooi grof. De partijen zien er goed uit.”

Hoeveel komt er van het land?

“De opbrengsten van plantuien liggen dit seizoen tussen 50 en 60 ton per hectare en er zijn percelen bij die meer doen. Vorig jaar was veel minder. Toen lagen de hectareopbrengsten grofweg tussen de 25 en 30 ton. Ook de opbrengsten van biologische uien zijn mooi.”

Hoe zit het met de grofte?

“Alle partijen die we tot dusver hebben verwerkt, zijn mooi grof. Daar komen ook de kilo’s vandaan. Vorig seizoen was alles, met uitzondering van de eerste winteruien, heel fijn. Dat is dit seizoen gelukkig anders. Zo’n seizoen 2018-’19 moeten we maar snel vergeten. Wij kijken liever vooruit.”

Kunnen winteruien naar verre bestemmingen?

“Hoewel de vraag zeer beperkt is, gaan de uien overal wel naartoe. Wij zetten plantuien af in Zuid-Amerika en Europa en een klein beetje is de afgelopen weken naar Afrika gegaan.

Als de winterplantuien goed rijp zijn dan kunnen ze ook wel naar verdere bestemmingen. Goed behandelen, goed drogen en dat voldoende de tijd geven. Dan geeft dat geen problemen voor de afzet naar verre bestemmingen.”

Wat verwacht u van komend seizoen?

“De zaaiuien staan er allemaal goed op, maar het moet nog groeien. Het is en blijft voorlopig redelijk droog. We moeten het nog maar zien. De zaaiuien staan er in ieder geval beter bij dan vorig seizoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.