Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt reageert op weersvoorspelling

De termijnmarkt lijkt deze week ook oververhit en fluctueert zeer sterk.

Het is erg heet en droog in Europa. In Nederland wordt het ene hitterecord na het andere verbroken. De aardappelnotering reageert op weersverwachtingen die nog moeten komen. Daardoor steeg de notering voor het aprilcontract 2020 begin deze week naar € 20,80 per 100 kilo (23 juli). Dat gebeurde nog voordat de warmste dagen van de week aanbraken. Op het moment dat de hitterecords om de oren vlogen daalde de termijnmarktnotering weer. Het komende weekend worden buien verwacht en dat zorgt ervoor dat de notering zakt naar € 19,30 op woensdag en op donderdag verder naar € 18,70 per 100 kilo. Daarmee staat de aardappelnotering op donderdag nog steeds 50 cent hoger dan een week geleden. Het aantal verhandelde contracten ligt deze week op gemiddeld zo’n 430 stuks per dag. Dat geeft een indicatie van de spanning op de termijnmarkt.

Lees verder onder de grafiek.

Extreme hitte

De aardappelen krijgen wel een klap te verduren van de extreem hoge temperaturen, maar de gewassen staan er dit seizoen beter bij dan een jaar eerder. Daardoor lijken de zorgen minder te zijn dan vorig jaar. Het zal moeten uitwijzen hoeveel neerslag komend weekend valt.

Hogere prijs voor beregende percelen

Op de fysieke markt noteert het Belgische Belgapom stabiel voor vroege aardappelen op € 20 per 100 kilo. De stemming is volgens Belgapom prijshoudend bij een vraag die kleiner dan of gelijk is aan de vraag. Het Belgische PCA/Fiwap verhoogde op dinsdag de notering met € 1,50 naar € 20 tot € 25 per 100 kilo. De bovenkant van deze notering wordt grotendeels betaald voor beregende percelen zodat rooiwerkzaamheden beter verlopen. PCA/Fiwap gaf aan dat begin deze week de vraag groter was dan het aanbod bij een vaste marktstemming.

Prognose: fluctuerende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.