Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Suikersector EU vreest Mercosur-deal

Het Mercosur-akkoord valt slecht in de Europese suikersector.

De Europese organisaties van bietentelers (CIBE), suikerproducenten (CEFS) en vakbonden (EFFAT) vrezen dat de import van suiker uit Zuid-Amerika de crisis in de Europese suikersector gaat versterken.

Handelsakkoord

De Europese Commissie en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) sloten 28 juni een handelsakkoord. Het moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en door het Europees Parlement. Volgens het akkoord mag Brazilië jaarlijks 180.000 ton suiker heffingsvrij exporteren naar de EU. Voor Paraguay geldt een quotum van 10.000 ton suiker.

‘Akkoord vergroot de crisis’

Volgens de suikersector heeft de EU nog nooit zo’n grote toezegging gedaan voor suiker in een vrijhandelsovereenkomst. “Suiker is als sluitstuk gebruikt in dit akkoord. Onze sector verkeert in een zware crisis. Er moeten suikerfabrieken worden gesloten. Dit akkoord vergroot de crisis. Het veroorzaakt oneerlijke concurrentie op de Europese suikermarkt en het ondermijnt het duurzaamheidsbeleid van de EU. Europese suiker wordt geproduceerd volgens strenge regels voor milieu en arbeid. Braziliaanse suiker wordt voor het grootste deel geproduceerd met chemische middelen die in de EU verboden zijn. Er is een volledig gebrek aan samenhang tussen het landbouwbeleid en het handelsbeleid van de EU.”

Geen importheffing

De Commissie verwacht dat de EU 17,5 miljoen ton suiker gaat verbruiken in dit seizoen 2018-'19. De import schat de Commissie op 2,3 miljoen ton. Vorig seizoen is ruim 1,8 miljoen ton suiker gekocht in landen buiten de EU.

Er geldt geen importheffing voor die 190.000 ton Zuid-Amerikaanse suiker. De EU hanteert standaard een importheffing van € 319 per ton ruwe suiker. De zogenoemde EPA/EBA-landen (een groep ontwikkelingslanden) mogen onbeperkt suiker exporteren naar de EU zonder importheffing. Bepaalde andere landen hebben een nultarief voor totaal bijna 690.000 ton suiker. Voor bijna 781.000 ton suiker geldt een verlaagd tarief (€ 11 of € 98 per ton).

Zie ook: Europese boeren woedend over Mercosur akkoord

Laatste reacties

  • Vhouder

    das niet zo mooi want de bieten prijs is al totaal ruk

  • Peerke1

    De nieuwste manier van boertje s opruimen. Als ze failliet gaan dan stoppen ze vanzelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.