Foto: Henk Riswick AkkerbouwAchtergrond

Proefrooiing PCA: Amora groeit goed

De opbrengst Amora is prima met een goede grofte.

Dat blijkt uit proefrooiingen van het Belgische proefcentrum voor de aardappelteelt PCA in 9 percelen vroege Amora-aardappelen gehouden op 26 juni.

Gemiddelde hectareopbrengst

De gemiddelde hectareopbrengst na 81 groeidagen is 31 ton met een variatie van 12 tot 43 ton per hectare. In 1 perceel zaten al knollen van de maat 70 millimeter opwaarts. De andere Amora percelen was 18 ton per hectare (60%) in de sortering 50 millimeter opwaarts.

De voorgaande jaren lag de totale opbrengst na 83 groeidagen op 28 ton per hectare met 13,7 ton per hectare in de grove sortering. Vorig jaar was het extreem droog en bleef de opbrengst van niet-beregende Amora aardappelpercelen ver achter en waren de verschillen in hectareopbrengst groot.

Onderwatergewicht

Het onderwatergewicht van de 9 partijen Amora’s is volgens PCA te vergelijken met de voorgaande jaren. Deze ligt tussen 309 en 374 gram per 5 kilo. Uit de test bleek dat er nog behoorlijk wat drijvers tussen zaten. Dat komt door de jonge knollen die nog onvoldoende zetmeel bevatten.

Over het algemeen staan de aardappelen er goed bij. Op enkele percelen waren eerste tekenen van afrijping te zien. De volgende proefrooiing van Amora vindt plaats op vrijdag 5 juli.

Beheer
WP Admin