Akkerbouw

Achtergrond

PotatoNL sluit seizoen af op € 27 tot € 32

PotatoNL heeft donderdag 4 juli de laatste notering voor fritesgeschikte aardappelen op het bord gezet.

Dat is relatief vroeg. In het Zuidwesten zijn nog wat kleinere partijen verhandeld. Grote volumes worden niet meer gedaan, waardoor de inbreng voor een waardige notering te weinig is om door te laten lopen. De extra vraag naar oude oogst aardappelen waar telers op hadden gehoopt, is niet gekomen. De industrie heeft zich goed ingedekt. Voor frites categorie 1 werd het seizoen afgesloten op € 27 tot € 32 per 100 kilo. Vorig jaar was de laatste notering van oogst 2017 op 26 juli (€ 12 – € 17). Afhankelijk wanneer er weer wordt gehandeld in fritesgeschikte aardappelen start de notering voor het nieuwe seizoen. PotatoNL noteert niet voor de vroege aardappel- en tafelaardappelrassen.

Vroege aardappelen

Het nieuwe seizoen dient zich langzamerhand aan. De vroege aardappelen uit Bordeaux vallen qua kwaliteit niet helemaal mee. Het is nog steeds erg warm in Frankrijk. De eerste aardappelen zijn met zeer warm weer gerooid en de hitte tijdens het transport naar de Nederlandse fabriek is niet goed voor de kwaliteit. De weersvoorspelling voor komende week geeft aan dat de temperatuur bij Bordeaux onder 30 graden zakt.

Termijnmarkt omhoog

De aardappelnotering voor het aprilcontract 2020 stijgt de tweede helft van deze week weer. Vanaf woensdag werden contracten verhandeld boven € 17 per 100 kilo op de termijnmarkt in Leipzig. En vrijdagochtend beweegt de aardappelnotering tussen € 16,90 en € 17,50 per 100 kilo. Bij aanhoudend droog en warm weer kan de notering voor het aprilcontract 2020 komende week verder stijgen. De eerste 4 handelsdagen in juli zijn ruim 300 contracten per dag verhandeld. Dat geeft een indicatie van de spanning op de termijnmarkt.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.