Akkerbouw

Achtergrond

Markt voor bloemkool in stijgende lijn

De bloemkoolprijzen piekten hoog, daalden weer stevig, maar zijn nu weer in stijgende lijn.

Op 24 mei was er een hoge piek te zien in de bloemkoolprijzen. De klok van Veiling REO ging omhoog naar € 2,86 voor bloemkolen waarvan er 6 in een krat gaan. Diezelfde 6’en leverden precies een maand later nog maar 28 cent op, maar per saldo gaat het dit seizoen niet slecht met de bloemkool.

De trend ging eind juni ook al vlot weer opwaarts en de prijzen bewegen zich momenteel rond € 1 en zelfs een stukje erboven (donderdag 11 juli € 1,30 voor de klok van ZON). Dat is een prijs waar de telers het ruim voor kunnen doen.

Redelijke vraag houdt bloemkoolprijs op redelijk niveau

Het herstel van de prijs heeft te maken met een kleine hapering in de aanvoer. De telers hebben tot op heden vooruitgelopen op het normale oogstschema. Alles was vroeger rijp dan in andere jaren. Maar die voorsprong is nu langzaam aan het teruglopen en de aanvoer van de bloemkolen ook.

Daarnaast wordt een redelijke vraag vanuit het buitenland geconstateerd. Opvallend daarbij is dat vanuit landen die normaal gesproken te boek staan als markten waar de vraag pas toeneemt als de prijs flink onderuitgaat, de vraag nu op peil blijft bij de huidige fatsoenlijke prijzen. Voorbeeld daarvan is Tsjechië.

Voor de komende weken verwachten telers en handelaren een rustige markt, met een niet te grote aanvoer en een vraag die dat goed bij kan houden tegen acceptabele prijzen.

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.