Akkerbouw

Achtergrond laatste update:23 jul 2019

Historisch hoge prijzen uienpools 2018-’19

Tussen de allerfijnste en grofste partijen in de pool loopt het verschil op tot € 10 per 100 kilo.

In de uienpools van oogst 2018 zijn historisch hoge prijzen betaald. Er zijn dit jaar pooldeelnemers die bij levering op week 18 van dit jaar meer dan € 45 per 100 kilo op de afrekening zagen verschijnen. Er zijn ook telers die voor fijne partijen uien tot meer dan € 5 à € 6 minder ontvangen. Dat blijkt uit de vergelijking van uienpools door Boerderij.

In de uienpools van oogst 2018 zijn historisch hoge prijzen betaald. - Foto: Ruud Ploeg
In de uienpools van oogst 2018 zijn historisch hoge prijzen betaald. - Foto: Ruud Ploeg

Verschil tot € 10 per 100 kilo

Tussen de allerfijnste en de allergrofste partijen die in de pools zijn geleverd loopt het verschil op tot € 10 per 100 kilo. Na het droge jaar 1976 is ook wel tot een gulden per kilo uien betaald, maar toen waren er nog geen uienpools.

Extreem fijne partijen betekenen ook weinig kilo’s per hectare. Daardoor komen nogal wat telers ondanks de hoge prijzen voor teeltseizoen 2018 uit op een matige of verliesgevende teelt.
De grote variatie in grofte van partijen en in marktprijzen per maat, maakte dat drie poolcommissies hebben besloten de pools naar grofte te splitsen en apart uit te betalen. Dat zijn PPA Uienpool, Flevo Onion en Van Meir.

Laatstgenoemde deed dat als experiment ook vorig jaar. Uitsplitsen naar grofte, waardoor het vergelijken van resultaten nóg meer toelichting en nuancering vraagt dan in voorgaande jaren het geval was.

Inzicht in complexiteit afzetseizoen

Agrifirm, Allium Plus, JWK Wiskerke Onions en Stichting Uienpool Flevoland maken in de uitbetaling van hun pools geen onderscheid naar grofte. Stichting Uienpool Flevoland meldt gemiddeld 42% grof te hebben afgezet, bij Agrifirm ligt dat gemiddelde tussen 25 en 30%.
De uitzonderlijke grote verschillen in telerspartijen en ook de splitsing van pool maakt een rangorde in de verkoopprestatie van de verschillende poolbeheerders nagenoeg onmogelijk. Het overzicht van Boerderij geeft telers wel inzicht in hoe complex het afzetseizoen voor de uien was en hoe in pools hun partijen zijn gewaardeerd.

Lees de uitgebreide vergelijking van de uienpools in de digitale Boerderij, nr. 43 van 23 juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.