Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Europese graanprijzen lager door oogstdruk

De graanprijzen in Europa staan onder druk.

Jaarlijks is dat het geval deze tijd van het jaar, omdat de oogstwerkzaamheden starten. Daarbij lijken de eerste opbrengsten gemiddeld uit te komen.

Zachte tarwe Frankrijk

Het Franse landbouwministerie schat de productie van zachte tarwe op 37 miljoen ton. Dat is een stijging van 8,5% ten opzichte van vorig seizoen. In seizoen 2018-’19 vielen de opbrengsten tegen omdat het groeiseizoen niet optimaal verliep.

Gerst stijgt 12,3%

Voor gerst wordt de Franse productie voor seizoen 2019-‘20 op 12,8 miljoen ton ingeschat, inclusief voorjaarsgerst. Dat is een stijging van 12,3% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Het is de verwachting dat de EU dit seizoen bij gemiddelde opbrengsten meer graan gaat uitvoeren en minder gaat invoeren dan vorig seizoen.

EU-voertarwe

De notering voor EU-voertarwe daalde eerder deze week met € 3 naar € 178 per 100 kilo. Dat is € 11 onder het niveau van een jaar eerder en vergelijkbaar met het prijsniveau van begin juli in 2017.

Wasde-rapport

Op de termijnmarkt is de stemming over het algemeen drukkend, met enkele winstnemingen vlak voor de publicatie van de nieuwe Wasde-prognose van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. In de Verenigde Staten daalden de graanprijzen deze week ook bij verbetering van het weer, nadat dit voorjaar overvloedige neerslag het inzaaiwerk bemoeilijkte.

Rusland start met oogsten

Ook in Rusland is de oogst gestart, met als gevolg lagere prijzen op de binnenlandse markten. De opbrengst is nog steeds hoger dan een jaar geleden. De graanoogst startte dit jaar eerder in Rusland en op 5 juli was al 19,3 miljoen ton graan geoogst. Er wordt de komende weken neerslag verwacht in Rusland en Oekraïne, wat gunstig is voor de voorjaarsgewassen.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Eén reactie

  • farmerbn

    Regen tijdens de oogst is niet goed maar je kunt er een draai aan geven dat het wél goed is (voor de voorjaarsgewassen). Artikel laat zien dat de prijsdruk fijn bevonden wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.