Akkerbouw

Achtergrond

Belgapom start vroege aardappelnotering met €18

Het Belgische Belgapom start de notering voor vroege aardappelen voor seizoen 2019-2020 met € 18 per 100 kilo. De marktstemming is vast. Het aanbod is kleiner dan de vraag.

Belgapom noteert op basis van gedane transacties. De verwachting is dat de notering volgende week kan stijgen voor de vroege aardappelen als de weersvoorspelling van zo’n 4 tot 5 millimeter neerslag uitkomt in België.

Vorig seizoen ging de aardappelnotering met € 25 per 100 kilo relatief laat van start op 3 augustus.

Het Belgische PCA/Fiwap startte vorige week de vroege aardappelnotering met € 20 tot € 22,50 per 100 kilo. Die notering daalde begin deze week naar € 18 tot € 20 per 100 kilo. Fysieke noteringen van PotatoNL en Verenigde Telers Akkerbouw zijn er (nog) niet voor de nieuwe oogst.

Lees verder onder de grafiek.

Termijnmarkt onder € 16

De notering voor het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig zakte deze week onder € 16 per 100 kilo. De aardappelnotering schommelde tussen € 15,20 en € 15,80 per 100 kilo. De regenbuien die hier en daar vallen en tot dusver prima oogstopbrengsten zorgden ervoor dat de prijs van € 17,20 (4 juli 2019) niet werd vastgehouden. Wel blijven het aantal verhandelde contracten relatief hoog liggen met gemiddeld 278 contracten per dag.

Lees verder onder de grafiek.

Aardappelmarkt is weermarkt

Uit proefrooiingen van het Belgische proefcentrum voor de aardappelteelt PCA blijkt dat het vroege ras Amora prima groeit met een goede grofte. De gemiddelde hectareopbrengst is 31 ton met een variatie van 12 tot 43 ton per hectare voor Amora’s. Voor de hoofdoogst is het nog koffiedik kijken wat de opbrengsten gaan doen. Deze aardappelen zitten middenin het groeiseizoen en het kan daarmee nog alle kanten opgaan. De prijzen zullen sterk afhankelijk een kant op bewegen op basis van de hoeveelheid neerslag die de komende periode in de verschillende delen van Noordwest-Europa valt.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.