Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Areaalraming en oogstprognoses weer leidend

De graanoogsten in de EU en het Zwarte Zeegebied zijn in gang gezet. De vooruitzichten zijn groei van de opbrengsten ten opzichte van vorig jaar. In de VS speelt nog twijfel over het maisareaal.

De markt staat nog steeds onder invloed van de voortgang van de graanoogsten in de EU en het Zwarte Zeegebied en uiteraard situatie in de Verenigde Staten, waar twijfels zijn over de uiteindelijke maisopbrengst. Ons bericht van vorige week over de nieuwe raming van de graanarealen door het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA, gaf een vergelijking met de eerdere raming in maart, dus niet met de arealen van het vorige seizoen. Zeker is in ieder geval dat marktanalisten een veel kleiner maisareaal verwachtten dan USDA uiteindelijk meldde. De markt is sceptisch over de cijfers, vanwege het tijdstip van de peilingen, waarna nog een periode volgde met erg slecht weer, terwijl nog veel mais (en soja) moest worden gezaaid. USDA komt in augustus in ieder geval met een nieuwe update van de arealen. Over de maisopbrengst is men nog niet erg positief.

Geen grote schommelingen

Op de wereldmarkt is volgens de prijsindexen van de International Grains Council de maisprijs vorige week iets gestegen, terwijl sojabonen licht in de min gingen. Die tendens vertoonde ook de termijnmarkt in Chicago. De graanprijzen op de termijnmarkt in Parijs vertonen geen grote schommelingen.

Record-tarweoogst

Agritel verwacht een record-tarweoogst in Oekraïne. Het Oekraïense bureau UkrAgroConsult gaat uit van een opbrengst van 3,37 ton/ha aan wintertarwe, ruim 15% meer dan vorig jaar. De oogst ligt ongeveer de helft voor op vorig jaar. Er is ongeveer een kwart van de oogst binnengehaald.

Ook de Russische oogst van graan en peulvruchten is goed in gang en ligt ruim 10% voor op vorig seizoen. De gemiddelde opbrengst aan graan is iets meer dan 4 ton/ha. Dat is 8% meer dan vorig jaar.

Beperkte invloed van hittegolf

De graanoogst in de EU vordert. De opbrengsten van wintergerst blijken zoals verwacht, met beperkt gebleven invloed van de recente hittegolf op de oogst, meldt Agritel. Wat betreft tarwe is de opbrengst in Frankrijk bevredigend. France Agrimer heeft de beoordeling van de tarwekwaliteit teruggeschroefd naar 75% goed tot uitstekend, een fractie beter dan vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk verwacht een grotere tarweoogst dan vorig jaar. Er staat druk op de prijzen voor de nieuwe oogst, daarnaast is er zorg over de mogelijke gevolgen van een ‘no-deal’ brexit.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Eén reactie

  • farmerbn

    Als oogsten eerder beginnen lijkt dat voor leken gunstig maar boeren weten dat vroegere oogsten kleinere opbrengsten geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.