Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Akkerbouwer teelt tegen biologisch aan op Texel

Verbreding zonder de landbouw uit het oog te verliezen, dat doet de familie Langeveld op Texel. Vader Arnold zet zich in voor bodemverbetering en watervoorziening.

Naast het vliegveld van Texel ligt het bedrijf van de familie Langeveld. Met recht een familiebedrijf te noemen, want de gezinsleden hebben allemaal hun eigen tak. In het oog springt het viersterrenhotel Boutique Hotel Texel van dochter Marianne. Het is een luxe accommodatie met restaurant en wellness, met onder meer whirlpool, sauna, zwembad, massage, schoonheidssalon, nagelstudio en voettherapie. En, heel Texels, de zelfbedachte Woolness waarin gasten zich laten inpakken in een laagje onbewerkte wol. “Daar krijg je echt een superzachte huid van”, zegt Arnold Langeveld, de vader des huizes. Zijn basis is de akkerbouw, inmiddels bewerkt het bedrijf 160 hectare. De helft is eigendom en de andere helft pacht hij.

Artikel gaat verder onder de getoonde foto‘s.

Arnold (57) en Pieter (27) Langeveld, akkerbouw in De Cocksdorp (N.-H.). Zoon Pieter heeft tegenwoordig de hoofdrol op het akkerbouwbedrijf. Arnold doet veel bestuurswerk in en voor de landbouw. - Foto's: Sytze Bakker
Arnold (57) en Pieter (27) Langeveld, akkerbouw in De Cocksdorp (N.-H.). Zoon Pieter heeft tegenwoordig de hoofdrol op het akkerbouwbedrijf. Arnold doet veel bestuurswerk in en voor de landbouw. - Foto's: Sytze Bakker

Bedrijfsgegevens

160 hectare akkerbouw
57 hectare pootgoed
60% omzet komt uit poters
3 hectare chipsaardappelen
2.500 ton organische mest per jaar
10 hectare braak voor bodemverbetering
7,7 hectare uien
3,5 hectare tarwe voor lokale bakker
20 hectare wintergerst
10 hectare graszaad
7 hectare zomergerst
5 hectare verhuur voor tulpen, verder mais voor veehouders

Verbreding pakt goed uit

Toen Langeveld het bedrijf van zijn vader overnam in 1990 telde het 48 hectare. “Ik heb het boeren altijd als ondernemen gezien. Ik hoorde destijds een landbouwvoorlichter zeggen dat je geen toekomst had onder 75 hectare. Dat was een signaal om mee te doen als er grond vrij kwam. Die trein komt meestal maar één keer langs. Ook moet je meegaan in de geest van de tijd. Kijk naar wat de markt vraagt en oriënteer je daarop. Durf ook te verbreden, dat heeft bij ons goed gewerkt.”

Het viersterrenhotel dat dochter Marianne runt, is het eerste wat je ziet als je aankomt op het bedrijf van Langeveld.
Het viersterrenhotel dat dochter Marianne runt, is het eerste wat je ziet als je aankomt op het bedrijf van Langeveld.

Landbouw Centrale Texel

Vooral zoon Pieter boert tegenwoordig, samen met medewerker Jeffery en zzp‘er Joost. Tevens is het bedrijf samen met Loonbedrijf Van der Star eigenaar van de Landbouw Centrale Texel. Hier houden ze depot voor Agrifirm in meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Verder is er aardappelopslag, koeling voor derden en wordt de logistiek rondom granen en zaden verzorgd.

Arnold houdt zich veel bezig met bestuurswerk, zoals bij LTO Texel (voorzitter), het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Nationaal landschapsperk duinen van Texel.

En dan is er nog de mini-camping achter het bedrijf. Medio juni staan er al verschillende kampeerders op de veldjes. Arnolds vrouw Annemiek is verantwoordelijk voor deze tak.

Medio juni is de boerderijcamping ook al aardig bevolkt. Texel is een echt toeristeneiland.
Medio juni is de boerderijcamping ook al aardig bevolkt. Texel is een echt toeristeneiland.

Verbreding versterkt bedrijf

Ondanks de verbreding hebben de Langevelds het boerenbedrijf niet uit het oog verloren. Ze versterken elkaar, waarbij het aandeel van het hotel-restaurant steeds groter is geworden. “Dat loopt heel goed.”

De verschillende bedrijfstakken lopen naadloos in elkaar over. Dat biedt toeristen de kans om wat van het boerenleven mee te krijgen. De percelen van Langeveld liggen helemaal om het bedrijf heen. Hij werkt heel nauw samen met twee veehouders. “Dus wij doen al heel lang aan kringlooplandbouw”, zegt hij gepast trots. “Ik denk dat wij realistisch groen boeren, zo kun je dat wel omschrijven. Tegen biologisch aan, maar waar nodig grijpen we in. Voor de pootgoedteelt hebben we middelen tegen luizen nodig. De druk is tegenwoordig hoog, met de vele natuur om ons heen op Texel. En zonder glyfosaat is natuurinclusieve landbouw bijna niet mogelijk. De alternatieven eerder slechter dan beter. Dus gebruiken we glyfosaat, maar op zo’n manier dat we het voor onszelf kunnen verantwoorden. Ik zie gewasbeschermingsmiddelen als medicijnen en die zijn vaak niet te oplossing voor alle kwalen. Daarvoor moet je dieper zoeken.”

Het aardappelland wordt licht gespit; tot 20 centimeter. Ploegen doet Langeveld niet meer. De grond valt nu veel mooier, zegt hij.
Het aardappelland wordt licht gespit; tot 20 centimeter. Ploegen doet Langeveld niet meer. De grond valt nu veel mooier, zegt hij.

Niet-kerend voor bodemgezondheid

Omdat Langeveld kritisch is op de bodemvruchtbaarheid en bodemleven werkt hij sinds 2008 niet kerend. “Wij hebben geen ploeg meer. We woelen 40 tot 50 centimeter en het aardappelland wordt licht gespit tot 20 centimeter. Onze vrij lichte zavelgrond valt nu veel mooier. Ook gebruiken we veel compost en organische vaste mest; 2.500 ton voeren we jaarlijks aan. Het riet uit onze sloten, zeker 18 kilometer sloot, composteren we. Zo proberen we stapje voor stapje wat aan ons organische stofgehalte in de grond te doen.”

Heikel punt voor Langeveld is de zoetwatervoorziening op het eiland. “Op Texel moeten we het doen met het water uit de lucht”, legt hij uit. “De bronnen op het eiland zijn te klein en we mogen geen oppervlaktewater gebruiken.”

Woelen gaat tot 50 centimeter diepte. Langeveld: "Niet kerend werken helpt tegen verdroging."
Woelen gaat tot 50 centimeter diepte. Langeveld: "Niet kerend werken helpt tegen verdroging."

Droogte

Vorig jaar leidde de droogte tot forse opbrengstderving; 24 tot 35 ton aardappelen, waar normaal 35 tot 45 ton per hectare wordt gerooid. De bieten leverden 50 tot 70 ton in plaats van de gebruikelijke 80 tot 90 ton. De uienopbrengst bleef steken op maximaal 40 ton, waar 60 ton goed haalbaar is. Ook in seizoen 2019 speelt de droogte weer een hoofdrol in de akkerbouw. Maar ook extreme neerslag begin juni – 200 millimeter – kwam op Texel als verrassing voor.

De waterhuishouding van percelen is dus ontzettend belangrijk en daarmee de bodemgezondheid. “Niet-kerend werken helpt tegen verdroging. Je houdt je bodemleven in stand. In de granen vallen de hogere opbrengsten al op. En we hebben meer wormen in ons land. Maar we zijn er nog lang niet, hoor.”

Rugopbouw na de hevige regenval begin juni. De 200 millimeter was verrassend veel en gevaarlijk voor de aardappelplanten.
Rugopbouw na de hevige regenval begin juni. De 200 millimeter was verrassend veel en gevaarlijk voor de aardappelplanten.

Zoetwaterbel onder Texel

Langeveld strijdt voor een techniek om een groot deel van Texel op perceelsniveau van een zoetwaterbel te voorzien. Via peilgestuurde drainage wordt water opgeslagen in diepere grondlagen. “Van daaruit pomp je het in drogere tijden, via dezelfde drainage, weer op”, vertelt Langeveld. “Niet omdat het eiland zilt zou zijn, want dat is niet zo. Puur om ons te wapenen tegen droogte. Het is de meest zuinige manier van wateraanvoer, want je voorkomt verdamping. Jaarlijks pompen we in natte periodes gemiddeld 44 miljoen kuub zoet water de dijk over. Als we daarvan 10 miljoen kuub kunnen opslaan, zijn we voor het hele eiland uit de brand. Dit is de oplossing voor de droogteproblematiek. Texel kan hierin een voorbeeldfunctie hebben voor veel droge plekken op de wereld. We willen met acht boeren twee pilots beginnen, maar de financiën zijn nog niet rond. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt.”

De knolzetting is half juni normaal. "Het is een klein beginnetje. Stuk of 20 knolletjes, prima."
De knolzetting is half juni normaal. "Het is een klein beginnetje. Stuk of 20 knolletjes, prima."

‘Milieudelinquenten’

Langeveld vindt dat boeren regelmatig worden weggezet als ‘milieudelinquenten’ en dat stoort hem. “Terwijl de landbouw ontzettend goed met natuur en milieu bezig is”, stelt de Texelse ondernemer. “Op alle niveaus worden stappen gezet. Klimaatadaptatie, waterkwaliteit, vergroening, biodiversiteit, natuur inclusief boeren, driftreductie, ammoniak, weidevogels. Het gaat bijna nergens anders over en onze vakbladen staan er vol mee. We zetten serieuze stappen, maar het lijkt nooit genoeg. Met af en toe een compliment kom je verder met elkaar. De linkse criticasters nemen echter arrogantie van het gelijk en staan niet open voor de feiten. Soms lijkt de rek eruit. Als het elastiek knapt, houden ze er zere vingers aan over. Maar ondanks alles werken we in een prachtige sector en hebben wij als boeren heel veel om trots op te zijn. En dat zijn we.”


 • Vanuit de jacuzzi van Boutique Hotel Texel kunnen gasten uitkijken over de Texelse landbouw.

  Vanuit de jacuzzi van Boutique Hotel Texel kunnen gasten uitkijken over de Texelse landbouw.

 • Luchtfoto van het bedrijf.

  Luchtfoto van het bedrijf.

Laatste reacties

 • Miriam van Bree

  Beste Boerderij,
  Een boer die niet gecertificeerd is door Skal, is niet biologisch en ook niet ertegenaan. Biologisch is Zwart-wit: je teelt biologisch of niet. Een beetje bio bestaat niet. De term is beschermd vanuit Europese wetgeving.


 • Petra Vos

  Beste Miriam,
  Hij zegt ook niet dat hij (een beetje) biologisch teelt. Hij zegt dat hij zo groen mogelijk teelt.
  Groet Petra Vos

Of registreer je om te kunnen reageren.