Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

‘Zo extreem nat hebben we nog nooit meegemaakt’

In heel het Amerikaanse Midden-Westen regent het voortdurend. Het lukt daarom nauwelijks om te zaaien. Toch verwacht Kohlhagen Farms in Indiana op tijd klaar te zijn.

Misschien morgen. Als de bovenlaag nu voldoende droogt, zodat de grond niet meer plakt aan de zaaimachine, dan kan Ryan Kohlhagen het weer proberen. Er staat een stevig windje en de zon doet zijn werk. Eigenlijk heeft Ryan geen keus. De akkerbouwer checkt zijn smartphone: komende week volgt alleen maar méér regen.

Het bedrijf van de familie Kohlhagen. - Foto's: Bob Karsten
Het bedrijf van de familie Kohlhagen. - Foto's: Bob Karsten

De extreme regenval vertraagt het zaaiseizoen fors. Plassen liggen op het land. Ryan Kohlhagen werkt inmiddels met een deadline. Over 12 dagen is het al 5 juni en dat is voor de staat Indiana de uiterste zaaidatum voor mais. De familie Kohlhagen heeft de hoge zandpercelen gezaaid: zo’n 930 hectare mais zit in de grond. Nog dik 300 hectare te gaan. Sojabonen? Hadden er ook al in moeten zitten, maar de familie moet nog beginnen aan de ruim 400 hectare.

Vanwege de extreme regenval staan de 2 zaaimachines en de grote schijveneg veel te wachten tot het land voldoende opdroogt.
Vanwege de extreme regenval staan de 2 zaaimachines en de grote schijveneg veel te wachten tot het land voldoende opdroogt.

Bedrijfsgegevens

1952 gestart in Indiana
1.200hectare mais
400hectare sojabonen
200hectare hooiland
8 ton mais per hectare (gemiddeld)
3 ton sojabonen per hectare (gemiddeld)
2:1 teelt mais, mais, sojabonen

Hoge zandgrond

“Zo extreem hebben we het nog nooit meegemaakt”, vertelt broer Kent Kohlhagen terwijl de 2 zaaimachines en de schijveneg achter hem stil staan. “Normaal starten we half april met zaaien van mais. Vlot daarna met sojabonen. Het inzaaien zou nu (half mei) al klaar moeten zijn.” De akkerbouwers weten dat zij nog relatief goed wegkomen met de omstandigheden. Kohlhagen heeft namelijk veel land op hoge zandgronden en daarom lukte het hen om toch al 75% in te zaaien. Normaal gesproken kost de niet-geïrrigeerde zandgrond hen juist opbrengst ten opzichte van de goede kleigronden. Kent: “Eigenlijk alle bedrijven rondom de lange Mississippi-rivier, met al z’n uitlopen die dwars door de Midwest loopt, hebben nog nauwelijks kunnen zaaien. En oostelijk van hier, in Ohio, is nog maar 0 tot 20% gezaaid. De weersverwachting belooft geen verbetering.”

Ryan Kohlhagen bij hun nieuwe Case IH-maiszaaimachine. Hiermee zaaien zij nu met bijna 15 kilometer per uur.
Ryan Kohlhagen bij hun nieuwe Case IH-maiszaaimachine. Hiermee zaaien zij nu met bijna 15 kilometer per uur.

Helemaal niet zaaien

Overal zijn grote en diepe plassen gevormd. “Dat het in de gehele Midwest zó nat is, heb ik nog nooit meegemaakt. Ik schat in dat er in de laatste weken ruim 400 millimeter regen is gevallen. Dat is de helft van wat normaal in een volledig groeiseizoen valt”, legt Kent Kohlhagen uit. Oudste broer Ryan vult hem aan: “Het lijkt erop dat veel akkerbouwers een zogeheten prevented plant zullen aanvragen. Dat is zeldzaam. Dat betekent dat er vanwege de regenval helemaal niet ingezaaid wordt, en een perceel braak blijft liggen. Je krijgt dan nog maar 60% van de originele vergoeding van de gewasverzekering, maar het telt niet mee met het opbrengstgemiddelde voor de daaropvolgende jaren. Een deel zal kiezen om meer sojabonen te zaaien, om de plassen heen. Sojabonen kunnen nog tot 2 weken later worden gezaaid. Het hangt af van wat de prijzen doen deze weken, en wat dan gunstiger is.”

De familie Kohlhagen doet al het werk zelf. V.l.n.r.: Kent, Kyle, oudste broer Ryan en vader Rich Kohlhagen. In drukke periodes helpen de vrouwen en kinderen van de 3 broers mee op het bedrijf.
De familie Kohlhagen doet al het werk zelf. V.l.n.r.: Kent, Kyle, oudste broer Ryan en vader Rich Kohlhagen. In drukke periodes helpen de vrouwen en kinderen van de 3 broers mee op het bedrijf.

Zaai-deadline

Kohlhagen heeft het hele areaal mais (ruim 1.200 hectare) en sojabonen (ruim 400 hectare) verzekerd. In de staat Indiana is de uiterste zaaidatum voor mais volgens de verzekeraar 5 juni. Later zaaien is een groot risico, omdat september al erg koud kan zijn. Nachtvorst kan dan de maisplant al omleggen vóórdat deze überhaupt oogstrijp is. Ná die deadline zaaien betekent daarom een procentueel kleinere vergoeding.

Schijveneggen

Als het zonnetje nog even doorzet, kunnen de mannen weer van start. Waar mais op mais wordt geteeld, moeten zij eerst ook nog schijveneggen: plantresten van korrelmais onderwerken en hierdoor warmt de grond sneller op. Mais zaaien gaat snel, met bijna 15 kilometer per uur, met hun gloednieuwe 16 rijen brede Case IH-zaaimachine. “We wilden eigen een 32 rijen brede machine kopen, in plaats van deze snelzaaier. Achteraf ben ik blij dat de dealer ons dat afraadde. Zo’n zware zaaimachine was rampzalig geweest dit voorjaar”, besluit Ryan Kohlhagen.

Laatste reacties

  • EMERGO!

    over 12 dagen is het 5 juni?? goeiendag wat een vertraging op de lijn

  • Vhouder

    juist emergo bericht geving loopt week of drie achter misschien zijn ze daar inmiddels al aan het beregenen

Of registreer je om te kunnen reageren.