Akkerbouw

Achtergrond

Zelflerende spuit is niet volledig autodidactisch

Een autonome spuit bespaart veel werk bij de bestrijding van aardappelopslag. Het systeem dat onlangs werd gedemonstreerd door Wageningen UR is echter nog niet praktijkrijp. Er sneuvelen te veel bieten.

Het aanstippen van aardappelopslag in bieten is een tijdrovend karwei. Om dit te automatiseren, ontwikkelt Wageningen UR een autonome spuittechniek die volautomatisch de opslag herkent en direct bestrijdt. De techniek is op dit moment nog verre van nauwkeurig, getuige het hoge percentage bieten dat de machine raakt. Dat bleek op de Innovatiedag ‘Dág onkruid!’ die onlangs in Valthermond (Dr.) is gehouden.

Bezoekers bekijken op de Innovatiedag 'Dág onkruid!' in Valthermond het automatische systeem om aardappelopslag in bieten te bestrijden. - Foto: Matthijs Verhagen
Bezoekers bekijken op de Innovatiedag 'Dág onkruid!' in Valthermond het automatische systeem om aardappelopslag in bieten te bestrijden. - Foto: Matthijs Verhagen

Op basis van camerabeelden en data-analyse zou de spuit onkruid van gewas kunnen onderscheiden en vervolgens plaatsspecifiek kunnen bestrijden. WUR demonstreerde de spuit in een proefveld met bieten waar bewust aardappelopslag is gepoot. De machine is nog in de ontwikkelingsfase, blijkt uit de eerste resultaten. Tijdens het spuiten raakt de zelflerende spuit nog veel te veel bieten.

De techniek is op dit moment nog verre van nauwkeurig

De basis van de techniek is een smalle spuitboom met 10 centimeter dopafstand en 4 camera‘s. Zelflerende software zou onderscheid moeten maken tussen bietenplantjes en aardappelopslag. Een factor die roet in het eten gooit, is het feit dat de bietenplantjes er door aantasting van insecten en droogteschade dit jaar anders uitzien dan vorig jaar. Dit maakt de dataset van vorig seizoen waardeloos.

WUR gaat de techniek doorontwikkelen, zodat die op termijn een alternatief is voor het handwerk. Op dit moment is de bedrijfsleider van het proefbedrijf in Valthermond per rondgang zo’n € 150 per hectare kwijt aan arbeidskosten om aardappelopslag te verwijderen. De verwachting is dat 2 à 3 rondes nodig zijn om de percelen helemaal vrij te krijgen. Dat is een kostenpost van al gauw € 300 tot € 400 per hectare.

Lees verder onder het filmpje.

Veldrobot en spuit kunnen worden gecombineerd

WUR demonstreerde de zelflerende spuit in combinatie met de recent aangeschafte Robotti-veldrobot. Deze kan autonoom zijn weg over het perceel vinden. Robottechniek en spuit staan verder los van elkaar. De spuitunit is een op zichzelf staande ontwikkeling die als machine in de 3-puntshef van de robot hangt. Zodoende kan deze ook prima in de hef van een lichte schoffeltrekker of werktuigendrager hangen. Voordat we deze spuittechniek in het veld kunnen zien, moet nog wel wat ontwikkelingswerk worden gedaan zowel in de software als aan een spuitboom met een nog kleinere dopafstand, om preciezer te kunnen werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.