Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt komt in overgangsfase

Een enkeling onder de verpakkers en exporteurs levert nu uit voorraad de laatste Nederlandse oude oogst uien af.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van import. Ook is een kleine volume nieuwe winteruien beschikbaar, maar die kunnen niet naar iedere afnemer. Het gaat om primeurs, die het karakter hebben van verse uien en niet geschikt zijn voor afzet binnen de retail, mede omdat ze veel geur afgeven. In de supermarkten geeft men de voorkeur aan de ui met droge huid. Deze winteruien vinden hun weg naar de industrie, voor verwerking in bijvoorbeeld salades. In de loop van volgende week komen er wat meer vrij. Kort erna komen ook voorjaars-plantuien beschikbaar. De markt is vast gestemd.

Lees ook: Een kort maar hevig uienseizoen met veel extremen

Exportgeschikte nieuwe uien

De eerste volumes exportgeschikte nieuwe uien zijn half juli te verwachten. Dat duurt nog een maand. De prijzen zullen snel dalen. Er is nu nog een vragende markt, maar de balans tussen vraag en aanbod slaat snel om. Ook in andere landen, zoals Spanje, Italië en Frankrijk komt vroege oogst op gang, nu nog grotendeels voor eigen behoefte. Europa heeft binnenkort weinig Nederlandse uien nodig. De export gaat zich weer richten op afzet overzee, waarvoor een lager prijsniveau nodig is. De prijs wordt gedragen door de tijd, het huidige niveau is niet ‘exportgeschikt’.

Baalprijzen

De baalprijzen van het moment variëren. Geïmporteerde Egyptische uien doen € 50 per 100 kilo, de Nieuw-Zeelandse uien zijn met € 100 veel duurder, maar zijn hoofdzakelijk ingekocht op contract.

Prognose: vaste markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.