Akkerbouw

Achtergrond

Trump drukt graanprijzen eventjes

Tarwe en mais werden de laatste weken duurder. De prijzen daalden eind vorige week echter nadat president Trump ruzie begon te maken met Mexico. Maar maandag werd graan weer duurder.

De maand mei was een goede maand voor graantelers. Tarwe en mais werden flink duurder, vooral in de Verenigde Staten. Het natte weer daar belemmert het zaaien van mais en zomertarwe. En de kwaliteit van de wintertarwe gaat achteruit. Dat baart de graantelers zorgen, maar het dreef de prijzen van hun oude oogsten flink op.

De Amerikaanse president Donald Trump stak eind vorige week eventjes een spaak in het wiel. Trump vindt dat Mexico niet genoeg doet om de illegale emigratie naar de VS te stoppen. Vanaf 10 juni wordt een importheffing van kracht op goederen uit Mexico. Mexico importeert heel veel mais en soja uit de VS. De handel vreesde eventjes een prijsval, net als vorig jaar gebeurde bij de sojabonen, nadat China een importheffing instelde op Amerikaanse soja.

Vrijdag daalden de graanprijzen inderdaad op de termijnmarkt in Chicago. Maar maandag tijdens de handelsdag werd tarwe weer duurder. De maisprijs bleef vrijwel stabiel. Het eerst aflopende contract voor tarwe (juli 2019) bereikte maandag even de $ 5,19 per bushel (€ 171 per ton). Dat is de hoogste notering in 3,5 maand. Bij mais steeg de notering voor het julicontract maandag boven $ 4,30 per bushel (€ 152 per ton). Dat is de hoogste notering voor dit contract in een jaar.

De stijgingen in Chicago duwden ook de tarwe- en maisnoteringen op de termijnmarkt in Parijs omhoog. Maandag klom de tarwenotering (september 2019) even boven € 187, de hoogste prijs in bijna 5 maanden. De maisprijs (augustus 2019) bereikte met € 180 de hoogste stand in bijna 4 maanden.

Op de wereldmarkt werden tarwe en mais vorige week ook duurder. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) bereikte donderdag met 186 punten (100 = januari 2000) de hoogste stand in 2 maanden. Vrijdag zakte de tarwe-index een punt. De maisprijsindex is de hoogste in een jaar.

De vraag is of de graanprijzen de stijgende tendens kunnen vasthouden. Veel zal afhangen van hoe lang het natte weer in de VS aanhoudt. Maar ook het handelsbeleid van Trump blijft een factor van betekenis.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.