Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Stevige aardappeloogst doemt op

De contouren van het komende aardappelseizoen worden wat scherper, nu de aardappeltelers in het noordwesten van de EU hun areaalinschatting bekend hebben gemaakt. Een voorzichtige oogstprognose is nu mogelijk.

De nieuwste schatting van de North-Western European Potato Growers (NEPG) voor het gezamenlijke areaal consumptieaardappelen in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië, ook wel de EU-5, gaat uit van een nieuw record van 609.615 hectare. Weliswaar houdt de federatie van organisaties van aardappeltelers een slag om de arm, omdat met name het areaal van Groot-Brittannië nog niet echt bekend is, de cijfers geven aanknopingspunt om te bekijken wat veranderd is in de sector en vooral ook wat de sector redelijkerwijs aan oogst kan verwachten.

Nederland kleinste groeier

Op het vasteland is er ten opzichte van 2018 een areaalgroei van 3 tot 3,5% in Frankrijk, België en Duitsland. Nederland breidt met 1,7% minder uit. Dat is een voortzetting van de trend. Ten opzichte van 2014 groeien de aardappelarealen in België en Frankrijk met ruim een vijfde, in Duitsland met 10% en in Nederland met 6%. In de afgelopen 5 jaar vertoonde het aardappelareaal alleen in 2015 over de hele linie een terugval na een seizoen met zeer lage aardappelprijzen, maar daarna zette de groei weer in.

Alleen in België was er vorig jaar lichte terugval, die nu gecompenseerd wordt. In Groot-Brittannië schommelt het areaal veel vaker, dit is in de komende maanden een onzekere factor. NEPG wijst er in ieder geval op dat ook Britten een lastig seizoen achter de rug hebben en met hoge pootgoedprijzen te maken kregen.

Schot voor de boeg

De door NEPG geschatte arealen zijn op zich niet maatgevend voor de komende oogst. Alles hangt immers af van de groei. Toch geven we een schot voor de boeg. Als ze worden gecombineerd met de gemiddelde hectare-opbrengsten die de NEPG-landen in de afgelopen 5 jaar hebben gehaald, komt voor oogst 2019 een totaal volume uit de bus van 28,7 miljoen ton. Dat is bijzonder veel, te weten iets (3%) minder dan de oogst van 2017. Het komt ongeveer overeen met de grote oogst van 2014.

Valt de hectare-opbrengst 10% lager uit dan het vijfjarig gemiddelde, dan wordt de oogst 25,9 miljoen ton. Dat volume is nog aanzienlijk en is alleen overtroffen in 2011 (26,8 miljoen ton), 2014 (28,5 miljoen ton) en 2017 (29,6 miljoen ton). Een gemiddelde hectare-opbrengst in de EU-5 van 41 ton leidt tot een voor het marktevenwicht als gunstig beschouwde oogst van 25 miljoen ton.

Laatste reacties

  • info36

    Heeft het te maken met de hebbelijkheid van de mens dat elke keer als de prijzen redelijk zijn men als een malloot het areaal uitbreid met elke keer alle gevolgen van dien. Als iedereen gewoon 20% minder aardappels teelt heeft verdient men er elk jaar een boterham aan. De verplichting naar een 1 op 5 teelt zou zo gek niet zijn op Europees niveau.

  • husky

    @info36, je hebt helemaal gelijk, maar de hebzucht van als ik het niet doet doet een ander het wel, maar wel klagen dat ze onder kostprijs "MOETEN" telen en maar duur grond pachten....om de ha te telen.

Of registreer je om te kunnen reageren.