Akkerbouw

Achtergrond

Markt voor sojabonen kalmeert na hausse

China heeft in mei een kwart minder sojabonen geïmporteerd dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Reuters.

Er werd 7,36 miljoen ton ingevoerd. Over de eerste 5 maanden van het jaar samen is de soja-import van China ruim 12% minder geweest dan in dezelfde periode van 2018. De doorlopende handelsoorlog die China voert met de Verenigde Staten, in normale omstandigheden 1 van de grootste soja-leveranciers voor de Chinezen, speelt mee. De belangrijkste reden is echter de terugval in vraag, als gevolg van de Afrikaanse varkenspest die in China de varkenspopulatie sterk heeft uitgedund.

Extra voorraad in China

De handel in soja tussen de VS en China is vorig jaar vrijwel stil komen te liggen toen de beide landen in een handelsoorlog verwikkeld raakten en China hoge importtarieven instelde voor soja uit de VS. Begin december kwam na gesprekken de sojaleverantie vanuit de VS weer op gang, tot begin mei de spanningen weer opliepen. China legt ondanks de problemen in de varkenssector wel extra voorraad aan. Vorig jaar is er al veel extra ingevoerd vanuit Brazilië en ook nu nog koopt China veel soja in Argentinië en Brazilië. Men is voorbereid op een langdurige handelsoorlog.

Prijzen sojabonen zakken

De door regenoverlast verstoorde aanplant van soja voor de nieuwe oogst is in de VS weer redelijk op gang gekomen, maar ligt nog zwaar achter op schema. Toch worden de productieprognoses naar verwachting niet heel sterk bijgesteld. Dat blijkt uit peilingen onder marktdeskundigen, door de persbureaus Reuters en Bloomberg, voorafgaande aan de maandrapportage van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA, over de situatie op de agrarische wereldmarkt. De prijzen van sojabonen op de termijnmarkt in Chicago zakken nu, na een maand van flinke stijgingen.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.