Akkerbouw

Achtergrond

Klein volume uienexport in week 20

De Nederlandse uienexport in de derde week van mei (week 20) is uitgekomen op een totaal van afgerond 5.200 ton.

Dat is de kleinste hoeveelheid per week die in het lopende uienseizoen 2018/’19 is gerealiseerd. Het blijkt uit de jongste, voorlopige, gegevens van GroentenFruit Huis. Het uitgevoerde volume past in de langzaam maar zeker aflopende curve. In de voorgaande week was de uienexport 5.300 ton, in de week daarvoor 5.650 ton. Het tot en met de verslagweek uitgevoerde volume was 783.000 ton.

Bijna een vijfde minder

Ten opzichte van het gemiddelde over deze periode in de voorgaande 5 seizoenen is het bijna een vijfde minder. De terugval ten opzichte van het gemiddelde is vooral opgelopen in de tweede helft van het seizoen. Na 1 januari is er 209.000 ton uien uitgevoerd, dat is ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde 165.000 ton ofwel 44% minder.

De voornaamste bestemming voor Nederlandse uien in week 20 was Groot-Brittannië. Daar ging 955 ton heen. Ruim de helft van de uienexport (54%) was overigens voor landen binnen Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.