Akkerbouw

Achtergrond

Hitte raakt aardappelmarkt

De aardappelhandel is deze week rustig begonnen.

PotatoNL gaf dinsdag vanwege de slappe handel wederom verlaging in de noteringen, op donderdag gevolgd door iets correctie opwaarts voor de hoofdgroep fritesgeschikt. Als we deze week het warme weer niet gehad hadden, was de prijs donderdag verder gedaald. Nu steeg de notering overwegend tussen € 28 en € 30 per 100 kilo.

Grotere volumes verhandeld

Er worden niet veel transacties gemeld, maar de volumes zijn best flink. De meeste telers zijn los, maar telers met beschikbare voorraad in mechanische koeling houden toch ook hun aardappelen nog vast in de overtuiging dat er straks voorafgaande aan de aansluiting op de eerste nieuwe oogst nog ‘oude’ aardappelen gevraagd zullen zijn. Speculanten zijn er altijd in deze fase van het seizoen. Het is ook niet zo’n gekke gedachte. De markt is heel dun en de berichten over de opbrengsten van de eerste vroege aardappelen in de streek rond Bordeaux zijn niet positief. Dat is het gevolg van een koude periode in het voorjaar. Maar ook het warme weer kan de groei vertragen.

Termijnmarkt piekte op € 17,90

De termijnprijs schoot deze week aanvankelijk omhoog, met woensdag de hoogste notering voor het contract april 2020: € 17,90. Vrijdag tendeerde de prijs al lager rond € 15,50. Wat nog steeds flink boven het dieptepunt van 17 juni ligt (€ 12,60).

Deze week zit er meer spanning in de markt. Er zijn deze week dan ook al ruim 2.000 contracten verhandeld. Het is droog en warm, terwijl de grondwaterstand toch al te wensen over laat. De dagen met extreme hitte leggen daarbij nog meer gewicht in de schaal dan de droogte. Dagen boven 30 graden geven het gewas een flinke tik, waarna herstel verder bemoeilijkt wordt door de droge grond. Dat heeft vorig seizoen zeker bijgedragen aan de uiterst matige hectareopbrengst.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.