Akkerbouw

Achtergrond

Hagelschade geen invloed op markt ijsbergsla

Het noodweer van vorige week woensdag op donderdag leidde weliswaar plaatselijk tot flinke hagelschade, maar vanuit de markt bekeken gaat het niet om hoeveelheden die van invloed zijn op de prijsvorming.

Die prijsvorming zou wel wat beter mogen, stelt een marktkenner. In Noord-Holland werden vorige week telers, waaronder enkele ijsbergslatelers, getroffen door noodweer.

Hagelstenen van 2 cm doorsnede

Hagelschade met hagelstenen van zo’n 2 cm doorsnede zorgde ervoor dat ruim een hectare, zo’n 80.000 bollen, van een van de telers onverkoopbaar werd. Bij een andere teler bleef de ijsbergsla na het verwijderen van enkele bladeren extra nog wel verkoopbaar als klasse I product, maar dat betekende natuurlijk wel extra arbeid.

Bijbemesting

Ook een aantal percelen jonge aanplant kreeg de hagel over zich heen. Door de grond weer open te trekken en met een bijbemesting zullen deze plantingen er naar verwachting wel doorheen groeien.

Geen invloed op prijsvorming

De schade door de hagel heeft, gezien het getroffen areaal, geen invloed op de prijsvorming. Die verloopt momenteelt wel wat moeizaam met een prijsniveau van rond € 3,75 voor een doos 10’ers. Vorige week was het prijsniveau beter, maar het aanbod aan sla overtrof in de loop van vorige week de vraag en daardoor gingen de prijzen naar beneden.

Met het stijgen van de temperaturen richting het weekend, zou de vraag kunnen aantrekken en dat zou, aldus een marktkenner, de prijzen ten goede kunnen komen.

Prognose: stabiele markt met betere prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.