Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Graanprijzen komen weer onder druk

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA voorziet een groei van de tarweproductie in seizoen 2019-’20.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft 11 juni zijn maandelijkse WASDE-rapport uitgebracht, met een visie op de marktsituatie van het moment. USDA voorziet een groei van de tarweproductie in het seizoen 2019-’20. Het verbruik zal er niet gelijke tred mee houden. Daarvoor is wel enig tegenwicht, doordat er sterke teruggang in de maisproductie plaatsvindt in de Verenigde Staten.

Concurrentie zal toenemen

De verwachting is dat de tarweproductie in Europa normaliseert na een vrij krap seizoen. De prognose is toename van de eindvoorraden van 10 in het lopende seizoen naar 14 miljoen ton voor 2019-’20. De stand van het gewas in Rusland en Oekraïne is verbeterd, de oogstprognoses komen daar uit op 78 en 30 miljoen ton. De concurrentie tussen West-Europa en het Zwarte Zeegebied zal toenemen. Egypte heeft recent al 120.000 ton zachte tarwe gekocht uit Roemenië en Rusland, voor prijzen onder de 198 dollar per ton.

De graanprijzen op de termijnmarkt in Parijs veranderden niet veel. Tarwe heeft een lichte neiging tot dalen, de maisprijs handhaaft zich nog. In Chicago kalmeert de stijging van de maisprijs, die vanaf midden mei regelrecht omhooggeschoten is en daarbij ook de tarweprijs steun biedt.

Terugval VS-maisproductie

Het WASDE-rapport rechtvaardigt dat ook met een voorziene terugval in de VS-maisproductie voor het komende seizoen met 9% ten opzichte van de prognose van vorige maand. Dat is 34,3 miljoen ton minder als gevolg van minder gezaaid areaal en te voorziene lagere hectare-opbrengsten. USDA stelt dan ook de verwachte eindvoorraad naar beneden bij. Voertarwe zal voor een deel mais gaan vervangen in veevoer, óók uit kostenoverwegingen.

Op de fysieke markt zal de voorziene terugval in het aanbod de maisprijs ongetwijfeld een steun in de rug geven. De tarwe- en gerstprijzen hebben het moeilijker.

Prognose: prijsdruk.

Laatste reacties

  • zal fiks in elkaar klappen met varkenspest en kippen ruimingen en ruzie met chinezen door VS

  • breukers1

    Je kunt beter boerenbussines raport lezen... Daar schieten de graanprijzen omhoog door de wasde raporten. Wat toch een flutverhalen produceren jullie. Daar kunnen we echt wat mee!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.