Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

EU importeert veel suiker

De Europese Unie importeert veel meer suiker uit de EPA/EBA-landen dan vorig seizoen.

Dat heeft een drukkend effect op de suikerprijs en dus op de bietenprijzen die de akkerbouwers krijgen. De import groeit, terwijl de suikerprijs lager is dan in seizoen 2017-‘18. Dat is niet gebruikelijk, meestal neemt de import toe als de interne prijs laag is. Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verklaart de gestegen import uit de daling van de wereldmarktprijs. “De EPA/EBA-landen kunnen suiker heffingvrij exporteren naar de Europese Unie. Vorig jaar was suiker duurder op de wereldmarkt. Nu die prijs lager is, wordt export naar de EU aantrekkelijker.”

44% meer suiker ingevoerd

In juni dit jaar schommelde de notering op de termijnmarkt in Londen van het eerstaflopende suikercontract tussen de $ 323 en $ 339 per ton. Die notering lag vorig jaar in juni $ 12 tot $ 16 hoger. De EU importeerde dit seizoen 2018-2019 van 1 oktober tot en met 16 juni 741.223 ton suiker uit de EPA/EBA-landen. Vorig seizoen was dat 417.598 ton suiker. Dit seizoen is tot nu toe 44% meer suiker ingevoerd. Terwijl suiker goedkoop is in de EU.

Gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van suiker in de EU lag dit seizoen tot en met april op € 316 per ton. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode € 388. Suiker is dit seizoen 19% goedkoper dan vorig seizoen. De RVO-woordvoerder stelt dat de producenten de suiker vasthouden vanwege de lage prijs. “Inkopers kunnen nergens terecht, want de verkopers wachten op hogere prijzen. Tegen deze lage prijs lijden zij verlies op de suikerproductie.”

3 ontwikkelingen

De woordvoerder noemt 3 ontwikkelingen die de suikerprijs kunnen opdrijven. “India heeft grote problemen met droogte. Dat drukt de suikerproductie. De olieprijs stijgt door de ruzie tussen de VS en Iran. Dat maakt de productie van ethanol uit suiker aantrekkelijker. En in de EU gaan suikerfabrieken dicht omdat producenten gaan reorganiseren vanwege de lage suikerprijs. Dat drukt de Europese suikerproductie.”

Laatste reacties

  • timmerman1231

    E

  • info48

    Jaren geleden bleek uit onderzoek dat 1 ha Suikerbieten 5 x zoveel zuurstof produceerde als een ha Bos en derhalve ook 5 x zoveel CO2 opneemt.

    Is er een deskundige die dit kan bevestigen of ontkennen?

Of registreer je om te kunnen reageren.