Akkerbouw

Achtergrond

Druk op tarweprijs, mais duurder

De wereldgraanhandel blijft een weermarkt, met nog steeds veel aandacht voor de natte situatie in de Verenigde Staten.

Inzaaien van mais in de VS is vertraagd en pas voor twee derde gedaan, waar het normaal gesproken vrijwel achter de rug zou moeten zijn. De situatie is het ernstigste in het oostelijke deel van het maisgebied, vooral de staten Illinois, Indiana en Ohio. Dat heeft de nodige hectiek veroorzaakt op de termijnmarkt in Chicago. Er is alleen wel erg veel gekocht, de markt veert daardoor wat terug. Het speelt ook mee dat de VS-export van mais geen potten kan breken, wegens achterblijvende vraag. Brazilië en Argentinië verwachten top-maisoogsten.

Keuzes voor telers in de VS

Voor de telers in de VS wordt het nu een kwestie van kiezen of delen: doorgaan met mais zaaien, overstappen op met name sojabonen, of gebruik maken van de oogstverzekering met het risico om maar de helft uitbetaald te krijgen van wat een alternatief gewas kan opbrengen.

De aandacht verschuift steeds meer van de zaai-activiteiten naar de invloed van het weer op de al staande gewassen. De tarwe blijkt er volgens recente, verrassende rapportage van het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA niet slecht bij te staan. In het Zwarte Zeegebied, vooral Rusland, is het erg warm, wat de hectare-opbrengsten kan benadelen.

Onzekere sfeer

Ook de Nederlandse graanmarkt ontkomt niet aan wat onzekere sfeer, onder invloed van internationale berichtgeving. De beurs Groningen verhoogde dinsdag de notering voor voertarwe met € 4,00 per ton. Dat was in zekere zin een inhaalslag, kijkend naar andere prijsontwikkelingen, maar op de fysieke markt is er in Nederland niet veel loos. De kopers tonen nog niet zo veel interesse. Het aanbod is wat groter dan de vraag.

Op de wereldmarkt schommelen de prijzen, na een periode met flinke stijgingen.

Prognose: instabiel.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.