Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelprijzen zakken wat verder

De aardappelmarkt is in de laatste fase van het seizoen gekomen.

Prijstechnisch is er wel het een en ander gebeurd, maar het heeft betrekking op beperkt handelsvolume. Veel transacties zijn er niet. Verenigde Telers Akkerbouw zette vrijdag 14 juni alleen een (per saldo onveranderde) notering voor fritesgeschikt à € 31 tot € 33 per 100 kilo. In België bleven vrijdag de aardappelnoteringen ook onveranderd.

Laatste fase van het seizoen

Het seizoen voor de Bintjes is afgelopen volgens Belgapom. Voor Challenger en Fontane is de stemming stabiel. De jongste noteringen van PotatoNL, van donderdag 13 juni, laten over de hele linie dalingen zien. De prijsdaling voor ‘verse frites’ was in een week tijd € 3,50 per 100 kilo. De Agria’s en dergelijke zijn iets gemakkelijker te krijgen, nu de laatste fase van het seizoen aanbreekt. De prijzen zijn over hele linie nog hoog, tussen € 30 en € 34 per 100 kilo.

Niet veel volume meer in schuren

In Nederland kan er niet veel volume meer in de schuren liggen. De oogst consumptieaardappelen was 3,3 miljoen ton. Daarvan is voorzichtig geschat tot nu toe 2,4 miljoen ton in eigen land verwerkt en 0,7 miljoen ton geëxporteerd. Resteert 200.000 ton, waar nog eens consumptie in eigen land af gaat. Er moet uiteraard wel een surplus van de overvloedige vorige oogst worden meegerekend, maar het aanbod wordt stilaan krap. Met een schuin oog wordt nu gekeken naar de weersomstandigheden, in afwachting van de eerste vroege fritesaardappelen.

Prognose: stabiel

Eén reactie

  • andrer

    vlgs mij zijn de oude zo op, en de industrie wil iedereen doen geloven dat er nog voldoende zijn, het bekende aardappelspelletje, iets wat de industrie elk jaar doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.