Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelindustrie wacht op meer grondstof

Voor het aardappelseizoen 2019/’20 groeit het areaal naar topniveau.

Bij een gemiddelde hectare-opbrengst wordt de oogst aanzienlijk. De behoefte aan grondstof bij de verwerkende industrie, de fritesfabrieken, zal ook groot zijn, in de eerste maanden van nieuwe aanvoer.

Aardappelverwerkende sector flink gegroeid

De aardappelverwerkende sector is in de afgelopen 10 jaar sterk gegroeid en heeft ook in 2018 weer een stap gezet. Met name in België is vorig jaar weer flink geïnvesteerd. De honger naar grondstof komt echter in de eerste plaats doordat in 2018 de oogst consumptieaardappelen in de EU-5, ofwel België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, tegenviel. Het resultaat van 24,4 miljoen ton was circa 2 miljoen ton onder het vijfjarig gemiddelde.

Krapte treedt nu op

Dat kleinere aanbod is in de recente verwerkingsvolumes in feite pas goed merkbaar. Twee zaken spelen daarin mee. Ten eerste is er in het begin van het aardappelseizoen 2018/’19 meer tonnage van de juist erg grote aardappeloogst 2017 beschikbaar gebleven dan in een gemiddeld seizoen. Daardoor was er vorig jaar pas relatief laat echt behoefte aan nieuwe oogst aardappelen.

Ten tweede is er in het najaar van 2018 erg veel van de nieuwe hoofdoogst meteen, af land, verwerkt. Dit gebeurde uit oogpunt van slechte houdbaarheid van een groot deel van de aardappelen.

België verwerkte recordhoeveelheid aardappelen

Dat laatste speelde in ieder geval sterk in België. Daar is in het kalenderjaar 2018 dan ook een recordhoeveelheid van meer dan 5 miljoen ton aardappelen verwerkt. In Nederland is de doorsnee teler wat meer ingesteld op aardappelopslag, zowel qua teelt als bewaarcapaciteit- en techniek.

Verwerkingspieken

In Nederland bleef de teller steken op iets meer dan 4 miljoen ton, vrijwel hetzelfde resultaat als in 2017. De invloed van de opeenvolgende grote en kleine oogst is in het verloop van de Nederlandse aardappelverwerking wel te zien bij beschouwing per seizoen, van juli tot en met juni. In Nederland was er een flinke fritesproductie in juli 2018, dankzij de overschotten van de oogst 2017.

Vervolgens is vooral in september, oktober en november veel aardappelvolume verwerkt. Daarna was de verwerkte hoeveelheid per maand maar matig. Zelfs als de in mei en juni verwerkte hoeveelheid aardappelen uitkomt op het gemiddelde van de voorgaande 5 seizoenen, komt de uiteindelijke verwerking voor het seizoen 2018/’19 uit op 3,9 miljoen ton. Dat is plusminus 160.000 ton minder dan in beide voorgaande seizoenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.