Akkerbouw

Achtergrond

VTA-aprilvoorraad kleiner dan in voorgaande seizoenen

De leden van Verenigde Telers Akkerbouw hadden medio april 59% van hun oogst aan consumptieaardappelen afgeleverd.

Dat is procentueel vergelijkbaar met voorgaande seizoenen, maar in absolute tonnen minder dan vorig seizoen. Dat is ook logisch, aangezien er van de zeer grote oogst 2017 meer ‘overbrugging’ richting seizoen 2018/2019 mogelijk is geweest voor de verwerkende industrie. Ook is er van de oogst 2018 erg veel af land gekocht door de verwerkende industrie, terwijl VTA-leden grotendeels telen op klei en typische bewaarders zijn, die minder leveren af land.

71% al verkocht

Van de totale aardappelvoorraad bij de VTA-leden is 71% al verkocht. Dat betekent dat er van de totale VTA oogst medio april nog 12% vrij verkoopbaar was. In vergelijking met het vijfjarig gemiddelde ligt de vrije voorraad bijna een vijfde lager, blijkt uit de rapportage van VTA. De situatie nu is in tonnen gemeten vrijwel hetzelfde als in april 2016 en april 2017. Let wel, de afgebeelde grafiek geeft percentages van de oogst.

Oogst aan consumptieaardappelen

De VTA-leden hebben naar schatting 45% van de oogst aan consumptieaardappelen binnengehaald, ruwweg 1,4 miljoen ton. Die raming is gebaseerd op 40% van het landelijk areaal consumptieaardappelen en een iets bovengemiddeld rendement. Daarvan is volgens de berichtgeving drie vijfde al geleverd. Er resteerde medio april dus nog 560.000 ton, waarvan ongeveer 170.000 ton vrij verkoopbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.