Akkerbouw

Achtergrond

Uienexport kwart minder dan vorig seizoen

De uienexport is in de laatste week van april (week 17) uitgekomen op een in historisch perspectief bezien schamele hoeveelheid van ruim 5.800 ton.

Aldus de jongste, voorlopige gegevens van GroentenFruit Huis, dat ook de uitvoergegevens van voorgaande weken wat heeft bijgesteld. Zo is de uitvoer in week 13 (eind maart) opgehoogd naar 12.900 ton. In totaal is er vanaf 1 juli vorig jaar tot en met april bijna 760.000 ton uien naar het buitenland verscheept. Dat is ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig seizoen.

Europese bestemmingen

De uitvoer ging in de verslagweek hoofdzakelijk (4.000 ton) naar Europese bestemmingen. Duitsland en Groot-Brittannië trokken de kar, maar kochten minder dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Er was niet veel Nederlands volume uien meer over, beide landen maken ook gebruik van import nieuwe oogst uit Nieuw-Zeeland.

Terugval na de jaarwisseling

De terugval van de export is in de periode na de jaarwisseling opgetreden. Tot en met december lag de uienexport maar 8% achter op het gemiddelde van de beide voorgaande seizoenen. Over de periode erna is het 42% minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.