Akkerbouw

Achtergrond

Uienexport in week 15 was minimaal

Uitvoer lag in eerste 15 weken bijna 50% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

De export van Nederlandse uien kwam in week 15, de tweede week van april, uit op een volume van 6.500 ton. Dat is althans de hoeveelheid die bekend is volgens de voorlopige gegevens van GroentenFruit Huis.

Mogelijk wordt dit nog bijgesteld in de komende rapportage. Zo is ook de uitvoer in de voorgaande weken iets opgewaardeerd; voor week 13 kwam er 800 ton bij, voor week 14 zelfs 2.000 ton.

Ook met deze extra volumes blijft vast staan dat de uienexport dit voorjaar uitzonderlijk klein is. Sinds de jaarwisseling is er tot en met week 15 een hoeveelheid van 160.000 ton uitgevoerd, een gemiddelde van 10.650 ton per week.

45% minder export dan vorig jaar

Ten opzichte van dezelfde periode in 2018 was dat 45% minder. Het verschil met de voorgaande week was bijna 2.500 ton. Dat was vrijwel geheel terug te voeren op verminder afzet in Duitsland en Groot-Brittannië.

Die landen kwamen in de voorgaande weken als belangrijkste afnemers van Nederlandse uien uit de bus. Met 1.500 ton was Mauretanië in week 15 de bestemming waar de meeste uien zijn bezorgd.

Of registreer je om te kunnen reageren.