Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs stabiel laag in EU

De suikerprijs bleef stabiel in maart in de Europese Unie, maar staat wel op een zeer laag niveau.

De Europese Commissie berekende voor maart een gemiddelde verkoopprijs van € 314 per ton suiker. Dat is gelijk aan februari. In januari bedroeg de gemiddelde verkoopprijs € 312. Dat was de laagste suikerprijs sinds juli 2006, toen de Commissie begon met de maandelijkse publicatie van de gemiddelde verkoopprijs van suiker. De publicatie loopt 2 maanden achter.

Lees verder onder de grafiek.

Suikermarktordening

Brussel schafte per 30 september 2017 de suikermarktordening af. In september 2017 bracht suiker gemiddeld nog € 490 op. Dat betekent dat suiker sindsdien 36% goedkoper is geworden in de EU. De lage suikerprijs drukt sterk op de bietenprijzen die de akkerbouwers ontvangen.

In 2016-‘17, het laatste seizoen met een suikerquotering, bleef de suikerproductie beperkt tot 16,8 miljoen ton. Het eerste jaar zonder quotering explodeerde de suikerproductie naar 21,3 miljoen ton. In 2018 drukte de droogte de suikerproductie omlaag. Voor het nieuwe seizoen 2019-‘20 verwacht de Commissie weer een groei van de suikerproductie in de EU.

Lees ook: Voorraden India drukken suikerprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.