Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijs blijft onder druk staan

De markt voor oliezaden wordt al langere tijd beheerst door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

De hoop op een overeenkomst is de grond in geboord nu de machtsstrijd verder is opgelaaid. Vorig najaar al heeft verhoging van het Chinese importtarief voor Amerikaanse soja de sojaprijs in de Verenigde Staten sterk gedrukt. De Amerikanen kwamen moeizaam van hun soja af, waardoor de binnenlandse prijs sterk daalde; deze staat op het laagste peil sinds 2008. Boeren wilden niet verkopen tegen de afbraakprijzen en gingen ertoe over soja op te slaan, voor zover dat mogelijk was. De voorraden zijn nog steeds (te) groot. De flauwe markt heeft inmiddels geleid tot terugval van het Amerikaanse areaal. Het gegeven dat de VS vorige week heeft gemeld de import van Chinese producten nog weer zwaarder te gaan belasten, zet de zaak extra op scherp.

Amerikaanse eindvoorraad

Het maandelijkse Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA, over de situatie op de agrarische wereldmarkt, meldt dan ook dat de verwachte Amerikaanse eindvoorraad soja voor het lopende seizoen met 11% is opgehoogd, naar ruim 27 miljoen ton in augustus. De prognose van de wereld-sojaproductie is 2% neerwaarts bijgesteld tot 355,7 miljoen ton.

Afrikaanse varkenspest

De handelsoorlog is niet de enige drukkende factor in de sojamarkt. De Chinese problemen met Afrikaanse varkenspest wegen zo mogelijk nog zwaarder, doordat het sojaverbruik in China terugloopt. Dit probleem zal nog jaren blijven doorwerken op de markt voor soja en afgeleide producten.

Voor de korte termijn zullen de verwachte flinke sojaoogst in Argentinië en de grote Braziliaanse productie de Amerikaanse problemen verergeren.

Prognose: prijs daalt

Meer informatie over de prijzen van suiker vind je in Boerderij Marktprijzen

Termijnmarkt sojabonen
Termijnmarkt koolzaad

Of registreer je om te kunnen reageren.