Akkerbouw

Achtergrond

Slecht vooruitzicht voor tarweprijs

De vooruitzichten voor de tarweprijs zijn niet goed voor het nieuwe graanseizoen 2019/2020.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht in zijn jongste prognose dat de Europese exporteurs veel concurrentie krijgen op een overvolle wereldmarkt. De USDA-analisten verwachten dat de wereld in 2019/2020 een record van 778 miljoen ton tarwe gaat produceren. Het verbruik bereikt met 760 miljoen ton ook een record. Maar omdat de productie groter uitvalt dan het verbruik bereikt de eindvoorraad eveneens een ongekende hoogte van 293 miljoen ton. De eindvoorraad kan 38,6% van het verbruik dekken. De wereld heeft nog nooit zo’n hoge stocks-to-use-ratio gehad bij tarwe. Grote voorraden drukken de prijs omdat het tegenvallers in de oogst kan opvangen.

Ook de grote exporteurs Canada, Australië en Argentinië gaan meer tarwe oogsten dan dit seizoen

De tarweprijs staat in Europa extra onder druk omdat de EU, Rusland en Oekraïne volgens het USDA veel tarwe gaan oogsten, zoals het er nu uitziet. De EU komt op een productie van 154 miljoen ton tarwe. Dat is een plus van 12% ten opzichte van 2018. Ook Rusland (77 miljoen ton; +7%) en Oekraïne (29 miljoen ton; +16%) halen meer tarwe van de akkers. Dat betekent extra concurrentie voor Europese exporteurs op de grote afzetmarkten in Afrika en het Midden-Oosten. Ook de grote exporteurs Canada, Australië en Argentinië gaan meer tarwe oogsten dan dit seizoen. De wereldmarkt raakt daardoor overvol. Daar komt nog bij dat grote tarwe importeurs als Algerije, Tunesië en Iran ook een goede oogst verwachten. Dat tempert de vraag naar Europese tarwe.

Het USDA publiceert iedere maand prognoses voor productie, verbruik en voorraad van agrarische grondstoffen. Er kan vanaf half mei nog veel veranderen, zo heeft 2018 geleerd. Toen bleef het na mei drie maanden kurkdroog in Europa. Maar met de wijsheid van nu is de conclusie uit het USDA-rapport dat de tarwetelers te maken krijgen met lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.