Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Onenigheid rond opleving graanprijzen

De graannoteringen trekken weer wat bij, al is het niet overal in even grote mate.

Groningen gaf dinsdag 21 mei een onveranderde notering voor voertarwe en liet de notering voor voergerst € 1 zakken. De tarwenotering af boerderij staat stevig ten opzichte van wat betaald wordt door de verwerkende industrie. De verkoopbereidheid van de telers is niet bijster groot, gesteund door het recente verloop van de graanprijzen. Deze vertonen enige opleving, vooral voor tarwe en mais. De nieuwe oogsten tarwe en gerst komen weliswaar in zicht en er ligt nog relatief veel graan van de oogst 2018 in opslag, maar vanwege de sterke prijsval sinds januari is er zo min mogelijk ingekocht in de hoop op nog lagere prijzen.

Tarweprijs nieuwe oogst veel lager dan voor oude oogst

Verwerkers hebben weinig voorraad voor de korte termijn. De meningen over de prijsontwikkeling lopen daardoor uiteen. Zo gaf telersbeurs Goes deze week, zeer ongebruikelijk, geen noteringen voor voertarwe en voergerst omdat de graancommissie niet tot overeenstemming kon komen. Het probleem concentreert zich op de prijs van tarwe, die onder druk staat omdat de prijs voor de nieuwe oogst erg veel lager ligt dan die van de oude in opslag. De collecterende handel betaalt de teler minder voor de oude oogst dan collega-boeren in bijvoorbeeld de pluimveeteelt.

De koers van de euro ten opzichte van de dollar is in de afgelopen maanden sterk gedaald, wat export van graan uit de EU ondersteunt. De tarweprijs krijgt ook wat steun van de stijgende maisprijs. Aanhoudende regenoverlast begint steeds problematischer te worden in het middenwesten van de VS, het belangrijkste maisgebied. Het inzaaien van mais heeft er serieuze achterstand. Voor het ingezaaide gewas zijn zorgen over de kwaliteit. Ook wordt al gesproken over schade aan graanopslag bij de boeren.

Prijsdalingen mais en tarwe op termijnmarkten

Op de fysieke markt stijgt de maisprijs, de index van de International Grains Council ging sinds begin vorige week 7 punten omhoog. De tarweprijs stijgt ook, maar minder. De noteringen van graanbeurs Rotterdam voor EU-voertarwe, EU-voergerst en EU-mais stabiliseren nu, na weken van daling. De termijnmarkten lieten woensdag 22 mei een terugval zien voor de eerst aflopende contracten mais en tarwe.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Laatste reacties

  • tarwe gaat verder zakken helaas..

  • farmerbn

    De nieuwe oogst is er nog niet en de oude raakt op.

Of registreer je om te kunnen reageren.