Akkerbouw

Achtergrond

Nog volop concurrentie voor Nederlandse ijsbergsla

In Zuid-Nederland werd midden vorige week de eerste ijsbergsla van het nieuwe seizoen verhandeld.

Aan het einde van de week volgde de eerste uit Noord-Holland. De prijsvorming in het begin van deze week was met € 5 tot € 5,50 voor de tieners niet slecht. In de loop van de week ontstond er echter wat druk op de prijzen en verliep de afzet wat moeizamer.

Concurrentie uit Spanje

Zo aan het begin van het Nederlandse seizoen is er uiteraard nog sprake van concurrentie, met name vanuit Spanje. In de loop van de komende 2 weken zal de Spaanse concurrentie echter sterk minder worden. Supermarktketen Lidl schakelde volgens een insider deze week al over naar Nederlandse ijsbergsla, de Superunie zal dat volgende week gaan doen.

‘Daghandel niet wild’

De export verloopt nog wat moeizaam, omdat Italië de ijsbergsla nog vooral uit Spanje betrekt, de productie in Scandinavië al (best vroeg) op gang begint te komen en het Verenigd Koninkrijk ook al zelf aan de markt is. “Al met al maakt dat de daghandel nog niet zo wild”, luidt de conclusie. In begin van de week ging het om prijzen tussen € 5 en € 5,50. Richting het einde van deze week zat het niveau op € 4,50 met de neiging om nog iets verder te zakken door wat voorraadvorming die kennelijk de deur uit moet.

Nederland komt op gang

Het Duitse BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) vermeldt in zijn marktbericht van 15 mei in week 19 voor het eerst weer Nederlandse ijsbergsla. Een week eerder werden weer Italiaanse en Duitse cijfers genoteerd. De markt wordt ook in Duitsland nog beheerst door de aanvoer uit Spanje, maar de aanvoer uit Duitsland neemt toe. De Italiaanse en Nederlandse ijsbergsla moeten als aanvullend worden gezien. De Duitse ijsbergsla komt sinds week 18 uit de Zuid-Duitse Pfalz. Vanuit het Noord-Duitse Hessen komt de aanvoer, net als in Nederland, deze week geleidelijk op gang.

Toenemend aanbod uit Duitsland

In week 19 werd op de Duitse groothandelsmarkten voor Nederlandse ijsbergsla gemiddeld 95 cent betaald, voor Italiaanse 80, voor Duitse 76 en voor Spaanse 68 cent. Ten opzichte van een week eerder stegen de prijzen van Duitse ijsbergsla met 26 cent, daalde de prijs van de Italiaanse met 9 cent en die van Spaanse met 11 cent. Het BLE verklaart de prijsdaling van de Spaanse ijsbergsla deels door het toenemende aanbod uit Duitsland, maar ook door de tegenvallende kwaliteit van de huidige Spaanse ijsbergsla. De Italiaanse en Nederlandse ijsbergsla is over het algemeen nog wat minder zwaar dan die uit Duitsland en Spanje, stelt het BLE. Geluiden uit Nederland geven juist aan dat ondanks de koude het bolgewicht deze week op ruim 600 gram zit, terwijl dat vorige week nog 500 tot 600 gram was.

Prognose: toenemende aanvoer, stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.