Akkerbouw

Achtergrond

Laatste uiennotering seizoenspiek

De inkoopprijzen voor Nederlandse uien lopen steeds verder op.

Emmeloord kwam donderdag 16 mei met de laatste noteringen van zaaiuien, dat is 5 tot 6 weken vroeger dan gebruikelijk. Het seizoen eindigt met een prijspiek. De notering voor de grofste categorie steeg met € 6,50 naar € 60 – € 68. Het ging om enkele transacties.

Hoge uienprijzen bemoeilijken handel

De hoge uienprijzen bemoeilijken de handel. In de baal gaan tarieven rond van€ 50 – € 55 voor de kleine uien en € 75 en meer voor grove. In feite staat er geen maat op en komt het buiten de verkoop aan vaste klanten neer op ‘wat een gek ervoor geeft’. Er is zeer weinig voorraad meer, wie nog uien heeft, houdt ze vast in afwachting van verdere prijsstijging. Sorteerders en verwerkers met leveringsafspraken hebben hun voorraad in de afgelopen weken zo goed als kon uitgesmeerd. De tegenvallende export in het voorjaar was wat dat betreft gunstig.

Export naar afnemers binnen Europa

Eindgebruikers die echt uien nodig hebben, kopen ze wel maar deze baalprijzen zijn niet te maken op bestemmingen in bijvoorbeeld Afrika. De export die er nu is, gaat hoofdzakelijk naar afnemers binnen Europa. Bij wijze van alternatief voor inkoop door de handel is er import, voor vrije handel hoofdzakelijk uit Egypte. Het is nog te vroeg echt handel te doen in plantuien. De mogelijkheden om uien elders te kopen nemen immers toe en zijn mede bepalend voor het prijsniveau eind juni.

Prognose: vaste markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.