Akkerbouw

Achtergrond

Inhaalslag voor Belgische aardappelprijs

De aardappelmarkt raakt vaster gestemd omdat de geringe beschikbaarheid begint op te spelen. Het is koud voor de tijd van het jaar, zodat er ook geen zicht is op voortijdige komst van vroege aardappelen.

De steeds vastere stemming komt goed tot uitdrukking in de noteringen voor fritesgeschikt in België. Het Vlaams proefcentrum voor de aardappelteelt PCA zette dinsdag 7 mei Bintje op € 22 tot € 25 per 100 kilo. Dat is een verhoging aan de onderzijde met € 2. De notering voor Fontane en Challenger steeg met gemiddeld € 3,50. Er is weinig aanbod en de vraag neemt toe.

Bintje weer genoteerd

Vrijdag 10 mei bevestigden de noteringen van Belgapom de vaste markt in België. Bintje werd na een onderbreking van een week weer genoteerd, voor € 25 per 100 kilo. Dat is een plus van € 5 na 2 weken. En dat voor een aardappelras dat men begin april aan de straatstenen nog niet kwijt kon, volgens Belgapom. Ook de noteringen voor Fontane en Challenger stegen met € 5.

Nederlandse prijzen hoger

De Nederlandse aardappelprijzen veranderen niet zo rigoureus, maar staan dan ook een stuk hoger. De notering voor de fritesaardappelen met bestemming Nederland, België en Duitsland zakte aan de bovenkant met een euro, naar € 29 tot € 31. Dat is in feite het peil waar deze categorie al sinds begin januari op bivakkeert. Ook de Innovator en Fontane-klassen zakten in prijs een fractie. De betere kwaliteiten aardappelen worden nu wel duurder. Met name Agria’s zijn zeer gevraagd. Er is niet bijzonder veel aardappelvolume verhandeld in Nederland, de verwerkers houden zich op de inkoopmarkt nog erg kalm. In zowel België als Nederland en Duitsland is inmiddels ook meer vraag gekomen naar exportaardappelen.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.