Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen krijgen een knauw

Het USDA verwacht een goede graanoogst in de wereld. Tarwe en mais werden daardoor vorige week opnieuw goedkoper.

De graanprijzen kregen vorige week een flinke duw omlaag. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde vrijdag de eerste prognose voor het nieuwe seizoen 2019/2020. De rode draad is dat de wereld weer veel graan beschikbaar heeft. Daar was door de handel al op vooruit gelopen. Sinds maart dalen de tarwe- en maisprijzen voortdurend. De Wasde-prognose van het USDA heeft de daling nog een extra duw gegeven.

Daling van prijzen

Het septembercontract voor tarwe sloot vrijdag op de termijnmarkt in Parijs op € 169, een dieptepunt voor dit contract. In 1 week verloor dit contract 1,5% aan waarde. Op de termijnmarkt in Chicago daalde het julicontract voor tarwe met 3% in 1 week. De maisprijs ging nog meer onderuit. Het junicontract voor mais verloor in Parijs 1,9% en het julicontract in Chicago moest in 1 week maar liefst 5,1% aan waarde inleveren.

Graan goedkoper

Ook op de wereldmarkt wordt graan goedkoper. De International Grains Council (IGC) berekende vrijdag een prijsindex voor tarwe van 172 punten. Dat is 1,7% lager dan een week eerder op vrijdag en 11% onder het niveau van vorig jaar half mei. Tarwe is in bijna anderhalf jaar niet zo goedkoop geweest op de wereldmarkt. De IGC-prijsindex voor mais is 2,3% lager dan vorige week. Mais is 18% goedkoper dan een jaar eerder.

De reden is dat het records regent in de nieuwe Wasde-prognose. Ook bijzonder is dat het USDA voor het eerst de prognose in tweeën deelt, met en zonder de gegevens uit China. Het USDA vindt de gegevens uit China onbetrouwbaar. De wereldvoedselorganisatie FAO begon daarom vorig jaar al met de publicatie van cijfers exclusief China, ook uit onvrede over de ondoorgrondelijke Chinese markt.

Recordhoeveelheid tarwe

Exclusief China verwacht het USDA dat de wereld dit seizoen een recordhoeveelheid van 645 miljoen ton tarwe oogst. Ook de maisoogst van 880 miljoen ton is niet eerder gezien. Het verbruik van tarwe blijft achter bij de productie, waardoor de tarwevoorraad aan het eind van seizoen 2019/2020 groeit naar 147 miljoen ton, bijna een record. Ook bij mais schat het USDA de productie groter in dan het verbruik, waardoor de eindvoorraad groeit naar het record van 123 miljoen ton (exclusief China). Inclusief China is de wereldeindvoorraad 315 miljoen ton, ruim 2,5 keer zo veel. In China zou 192 miljoen ton mais moeten liggen. De wereld tarwevoorraad zou voor de helft in China moeten liggen (146 miljoen ton), maar dat vindt het USDA dus niet erg betrouwbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.