Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Graan duurder door regen in VS

Het is kletsnat in grote delen van de Verenigde Staten (VS). Daardoor loopt de inzaai van tarwe en mais erg achter. Dat duwt de graanprijzen omhoog.

De graanmarkt is opnieuw een weermarkt geworden. De vele regen in de Verenigde Staten (VS) duwen de prijzen voor tarwe en mais omhoog. De graanmarkt werd eerder dit jaar ook al een weermarkt, maar dan de andere kant op. Door de zachte winter in Europa en rond de Zwarte Zee is erg weinig graan uitgewinterd. Het mooie voorjaar betekende een snelle start van het groeiseizoen. Analisten werden steeds positiever over de te verwachten hoeveelheid tarwe en mais die straks van de akkers komen. Dat drukt al een paar maanden op de graanprijzen.

Nog 47 miljoen hectare land inzaaien

Nu zorgt het weer opnieuw voor een kentering in de graanmarkt. Het blijft maar regenen in grote delen van de VS. Het ministerie van landbouw (USDA) houdt iedere week bij hoeveel land er is ingezaaid. De VS telt ongeveer 130 miljoen hectare akkerland. Op basis van de USDA-gegevens moest vorige week nog 47 miljoen hectare akkerland worden ingezaaid in de Verenigde Staten, berekende persbureau Reuters. Dat is 10 keer de landoppervlakte van Nederland. Gemiddeld moet in de derde week van mei in de VS nog 24 miljoen hectare worden ingezaaid, maar dat betreft dan vooral gewassen met een kort groeiseizoen. Nu liggen ook nog veel akkers braak waar mais of zomertarwe moet komen. Voor mais is het bijna te laat. Want het groeiseizoen wordt zo kort, dat in de herfst de eerste nachtvorst kan komen als de mais nog niet is afgerijpt.

Weer regen voorspeld

Sojabonen hebben een korter groeiseizoen, maar ook bij dit gewas begint de tijd te dringen. Deze week is opnieuw regen voorspeld in de Midwest, waar veel mais en sojabonen worden geteeld. Door de regen nemen ook de zorgen toe over de kwaliteit van de wintertarwe die straks wordt geoogst.

Lees verder onder de grafiek.

Maisprijs

Dit alles duwt de graanprijzen omhoog. Dat is vooral te merken bij de maisprijzen op de termijnmarkt in Chicago. De notering van het julicontract voor mais sloot vrijdag op $ 4,042 per bushel (€ 142 per ton). Het is voor het eerst in 7 maanden dat deze maisnotering boven de $ 4 staat. Het decembercontract voor de nieuwe maisoogst sloot vrijdag op bijna $ 4,20 per bushel (€ 147 per ton). Dat is de hoogste maisnotering in een jaar. Bij tarwe sloot de notering van het decembercontract boven de $ 5 per bushel (€ 164 per ton), de hoogste prijs in 3 maanden.

Lees verder onder de grafiek.

Termijnmarkt

Ook op de termijnmarkt in Parijs wordt graan duurder, maar Parijs reageert minder sterk dan Chicago op alle weersommotie in de VS. De maisprijs (augustuscontract) steeg maandag in Parijs tijdens de handelsdag boven de € 170 per ton, de hoogste notering in bijna 3 weken. De tarweprijs (septembercontract) steeg maandag boven de € 180 per ton. Dat is het hoogste niveau in 3 maanden.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Laatste reacties

 • mts van oosten

  rabobank moet mening maar even bijstellen,erger me altijd heel erg aan hun prognoses,ze menen het te weten,maar het komt toch altijd anders

 • el

  🤔

 • agratax.1

  Met de stijgende graanprijzen en de importheffing kan Trump mooie sier maken bij zijn kiezers. Lagere belastingen en toch meer geld in de federale pot en de boeren zelfs betere prijzen, Zo komen we de eerste jaren niet van Trump af.

 • farmerbn

  Ik houd wel van Trump. Hij zet zijn burgers op de eerste plaats. Zou Rutte bij de Groningers ook moeten doen.

 • agratax.1

  @farmerbn. Als Trump zijn burgers op de 1ste plaats zette zou hij niet zulke extreme heffingen zetten op import, die eenvoudig het leven van de gewone Amerikaan onnoemelijk duur maakt en daarmee de handel een zware klap toebrengt. Hiermee zouden de berekende inkomsten wel eens vele malen lager kunnen uitvallen en de kosten aan verminderde BTW en stijgende uitkeringen de pan uit rijzen. Tot nu toe is de enige die verdiend heeft aan het Trump tijdperk Trump zelf door al zijn meetings te houden op zijn eigen golfbanen en de gasten te dwingen tonnen te betalen op verplicht lid te worden van de betreffende baan. Als je dit noemt "Denken aan je burgers".

 • farmerbn

  Als je extreme heffingen instelt gaat een land dat product zelf maken. Als je Rusland geen Europese landbouwproducten levert, gaan ze het ook zelf produceren. Allemaal betere leiders dan Rutte die de Groningers in de kou laat zitten. Kijk eerst naar de fouten in je eigen land voordat je een ander wegzet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.