Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Druk op de graanprijzen loopt op

De tarweprijs is begin dit jaar aan een duikvlucht begonnen, die medio maart zijn dieptepunt bereikte.

Daarna zijn de noteringen aan het schommelen geweest, waarbij nu weer een dalende tendens is waar te nemen. De reden is eigenlijk simpel: meer zekerheid over wereldwijd grote eindvoorraden voor het seizoen 2018-2019, in combinatie met goede oogstverwachtingen.

Te droge omstandigheden

Binnen Europa zijn de gewassen de winter prima doorgekomen. Ze staan er goed bij nu er ook weer redelijk wat neerslag is gevallen. Tot 2 weken geleden was er sprake van ronduit te droge omstandigheden, met te lage vochtbuffers en lage grondwaterstanden in met name Duitsland en Polen. In Duitsland speelt ook het gegeven dat men er te maken heeft met verscherpte meststoffenwetgeving. Dat alles leidde tot prognose voor Duitsland van een niet bijster geweldige tarweoogst. Al is de vochtbalans nog steeds niet ideaal, die zorg is weggenomen. Ook in Frankrijk is de situatie goed te noemen en in Oost-Europa ziet de komende oogst er zelfs uitstekend uit.

Dalende prijzen gerst

De dalende tendens in de graanprijzen zet voor gerst nog iets meer door dan voor tarwe. De prijs stond begin van het jaar nog zeer hoog, zelfs boven die van tarwe, omdat er niet veel beschikbaar was en er aantrekkende vraag werd verwacht. Dat is niet uitgekomen. China heeft veel minder gerst geïmporteerd dan vorig jaar. Een maand geleden ging de voorlaatste grote door Saoedi-Arabië uitgeschreven tender aan de neus van de EU voorbij. Gerst is een relatief klein gewas, dat voor de eindgebruiker bovendien niet simpel uitwisselbaar. Daardoor tikken verschuivingen in vraag en aanbod harder aan. Bovendien is het een van de vroegste gewassen. De oogst staat eraan te komen. De boeren in Frankrijk, een van de grote productielanden, willen graag ruimte maken.

Prognose: prijsdaling

Laatste reacties

 • farmerbn

  Naast twee vrachtwagens gerst in de eigen schuur hebben we ook één vrachtwagen tijdens de oogst bij de coop gelost en daar dus voor een bewaarvergoeding opgeslagen. Binnenkort krijgen we de vraag of we willen verkopen (voor een kleine prijs want je staat met de rug tegen de muur) want er moet plaats gemaakt worden voor de nieuwe oogst. Als je met het personeel van de coop praat hoor je dat je gerst allang weg is. Maw de coop heeft je gerst al verpatst. Het slimste wat ik nu nog kan doen is de verkoop weigeren en de gerst terugvragen. Kijken wat ze dan zeggen.

 • annenel

  weet zeker dat je gerst krijgt.
  maar niet die van jou, wel beschikbare gerst voor de goedkopere prijs van nu

 • tinusje

  ja klapt helemaal in elkaar...de varkenspest doet verbuik zakken...denk dat gerst weer naar 11-12 cent gaat vd zomer

Of registreer je om te kunnen reageren.