Akkerbouw

Achtergrond

Cosun speurt naar nieuwe grondstoffen

Cosun Innovation zoekt nieuwe toepassingen voor plantaardige grondstoffen. “De wereldwijde omzet in personal-care is groter dan die in voedsel. Dat is een enorme afzetmarkt voor plantaardige grondstoffen.”

Cosun Innovation Center in Stampersgat (Noord-Brabant) heeft 110 medewerkers en maar liefst 11 stagiaires. Directeur Frank van Noord van Cosun Innovation heeft net een bijeenkomst met de stagiaires gehad. “We hebben contacten met universiteiten en hogescholen. We krijgen veel aanvragen voor stageplekken. Jonge mensen worden niet zo zeer gedreven door salaris of carrièremogelijkheden. Ze willen vooral dat hun werk maatschappelijke betekenis heeft.”

Jonge mensen willen vooral dat hun werk maatschappelijke betekenis heeft

Dat sluit aan bij wat Cosun Innovation doet, zegt Van Noord. “De businessgroepen van Cosun verwerken gewassen. Innovation zoekt nieuwe toepassingen voor de plantaardige grondstoffen, die grondstoffen uit aardolie of van dierlijke oorsprong kunnen vervangen.”

Tekst gaat verder onder de foto‘s.


 • Carlos van Kats, productontwikkelaar van Cosun Innovation Center, begeleidt stagiair Hedera Mengen. Cosun zoekt een plantaardige stof voor shampoo zodat haar goed is te kammen na het wassen. - Foto's: Peter Roek

  Carlos van Kats, productontwikkelaar van Cosun Innovation Center, begeleidt stagiair Hedera Mengen. Cosun zoekt een plantaardige stof voor shampoo zodat haar goed is te kammen na het wassen. - Foto's: Peter Roek

 • Het apparaat meet de weerstand die de kam ondervindt om door een streng haren te glijden.

  Het apparaat meet de weerstand die de kam ondervindt om door een streng haren te glijden.

 • In het Cosun Innovation Center staat een proeffabriek waar Cosun nieuwe plantaardige grondstoffen op kleine schaal produceert.

  In het Cosun Innovation Center staat een proeffabriek waar Cosun nieuwe plantaardige grondstoffen op kleine schaal produceert.

3 trends in nieuwe toepassing plantaardige stoffen

Van Noord onderscheidt 3 trends en licht deze toe.

 1. Energiebesparing en klimaatverandering “Innovation helpt de businessgroepen van Cosun met energiebesparing en de productie van groen gas.”
 2. Kringlopen “Wij ontwikkelen nieuwe grondstoffen die olie in de chemische industrie kunnen vervangen.”
 3. Dierlijk eiwit “Dierlijk eiwit wordt steeds vaker vervangen door plantaardig eiwit. 1 hectare bieten produceert bijna net zo veel eiwit als een hectare sojabonen. Het eiwit zit vooral in het blad. Wij willen daar waardevolle grondstoffen zoals die eiwitten uit halen. De mineralen en de langzaam afbreekbare organische stof gaan terug naar de akkers. Het is goed mogelijk dat akkerbouwers in de toekomst de biet en het blad gescheiden gaan oogsten.”

Overname Green Protein

Het marktpotentieel van plantaardig eiwit bracht Suiker Unie er vorig jaar toe Green Protein over te nemen. Dit bedrijf produceert plantaardig eiwit. Suiker Unie produceert al biogas, vezels, grondstoffen voor medicijnen en uiteraard suiker. Door de overname van Green Protein wordt Suiker Unie ook actief in de afzetmarkt van plantaardige eiwitten.

Green Protein heeft een proces ontwikkeld om het eiwit RuBisCo uit groene bladeren te winnen. Dit eiwit kan worden toegepast als voedingsingrediënt. De overname van Green Protein past in de strategie van de Cosun-businessgroepen om alle componenten in de grondstoffen optimaal te verwaarden.

Cosun heeft al producten beschikbaar die passen in de ‘groene economie’, die is gebaseerd op plantaardige grondstoffen:

 • Carboxy Methyl Inulin wordt uit de cichoreiwortel gemaakt en gebruikt in vaatwastabletten of om waterleidingen schoon te maken.
 • Betafib wordt uit bietenpulp gemaakt en zorgt ervoor dat verf en coatings gemakkelijk verwerkt kunnen worden en daarna toch goed afharden.
 • Betabind is een bindmiddel voor voedsel en veevoer.
 • Zetmeel uit aardappelen wordt verwerkt in bouwmaterialen en lijm.
 • Betawell uit bieten is een grondstof voor cosmetica, evenals Quatin uit inuline.

Van Noord: “De wereldwijde omzet in personal-care (producten voor de persoonlijke verzorging) is groter dan die in voedsel. Dat is een enorme afzetmarkt voor plantaardige grondstoffen. We zijn plannen aan het maken om over 2 of 3 jaar wellicht een fabriek op te zetten voor die nieuwe producten.”

Een coöperatie kijkt verder dan alleen de volgende kwartaalcijfers

Samenwerken met start-ups

Een voorwaarde om succesvol te zijn in de zoektocht naar nieuwe producten is samenwerking, zegt Van Noord. “Cosun Innovation heeft wereldwijd contacten met start-ups die hier mee bezig zijn. Er gebeurt zo veel op dit terrein, dat kunnen we niet allemaal zelf doen. En een nieuw product moet snel de markt op, om te voorkomen dat je wordt ingehaald door nieuwe ontwikkelingen.”

Een voorbeeld van die samenwerking is dat Cosun eind vorig jaar is toegetreden tot het Icos Capital Venturefund III. Icos Capital is een investeringsmaatschappij die vooral investeert in start-upbedrijven die actief zijn in de agrofood en biochemie. Start-ups zijn bedrijven met goede ideeën, maar die onvoldoende geld hebben om die ideeën uit te werken.

Volgens Van Noord krijgt de coöperatie zo toegang tot een groot internationaal netwerk van innovatieve ondernemers en houdt deze goed zicht op nieuwe ontwikkelingen. “Andere investeerders in het fonds zijn chemiebedrijf Nouryon (voorheen: AkzoNobel Specialty Chemicals) en machinefabrikant Bühler Group.”

Bedrijven die nieuwe toepassingen zoeken werken graag samen met Cosun, aldus Van Noord. “Een coöperatie kijkt verder dan alleen de volgende kwartaalcijfers. Het kan meer dan 10 jaar duren voor de zoektocht een product oplevert dat de markt op kan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.