Akkerbouw

Achtergrond

Brussel: suikermarkt moet transparanter

De suikermarkt moet inzichtelijker worden. De Europese Commissie werkt aan een voorstel.

De Europese Commissie wil meer transparantie in de markten voor landbouwproducten. Dat geldt ook voor de suikermarkt. De Commissie werkt aan een voorstel, zegt een woordvoerder van de Commissie. “Als dat er door komt, wordt het mogelijk aanvullende informatie te verzamelen, onder meer van kopers van suiker. Dan ontstaat meer inzicht in de prijsvorming in de hele suikerketen. Het initiatief wordt momenteel met de lidstaten besproken. Vanaf 2019 verzamelt de Commissie ook informatie over de prijzen van suikerbieten.”

Ontbreken van transparantie

De bietenverwerkers klagen over het ontbreken van transparantie in de suikermarkt. De Commissie verzamelt sinds 2006 alleen de verkoopprijzen die suikerproducenten in rekening brengen bij hun afnemers, zoals frisdrank-, chocolade- en snoepfabrikanten en supermarkten. Met een vertraging van 2 maanden wordt iedere maand de gemiddelde verkoopprijs gepubliceerd, verdeeld over 3 regio’s in de EU.

Daling van de suikerprijs

Maar hoe suiker verderop in de keten wordt verwaard, blijft een mysterie. Boerderij heeft berekend dat sinds de afschaffing van de suikerquotering per 30 september 2017 de bietenverwerkers in de EU samen bijna € 3,1 miljard aan inkomsten zijn kwijtgeraakt door de sterke daling van de suikerprijs. Dat drukt enorm op de bietenprijzen. Dat geld is niet bij de consumenten terecht gekomen, omdat in vrijwel alle grote suikerproducerende landen de prijzen van suiker en suikerhoudende producten stabiel zijn gebleven. Alleen in Polen profiteren de consumenten van lagere winkelprijzen. Dat geld is dus terecht gekomen bij de voedingsproducenten en/of de retail, maar waar precies en hoeveel is volstrekt onduidelijk. De Commissie werkt dus aan een initiatief om dit inzichtelijker te maken.

Weinig mogelijkheden om te reguleren

De Commissie heeft sinds de afschaffing van de suikermarktordening in 2017 weinig mogelijkheden meer om de suikermarkt te reguleren, constateert de woordvoerster. “De Commissie is zich bewust van de moeilijkheden waarmee de suikersector kampt. Daarom wil de Commissie de transparantie van de markt verbeteren. Ook heeft de Commissie een nieuwe richtlijn vastgesteld voor oneerlijke handelspraktijken. Zo beschermen we kleine en middelgrote ondernemingen, inclusief de boeren.”

Ethanolproductie kan suikermarkt ontlasten

De woordvoerster denkt dat de ethanolproductie de suikermarkt kan ontlasten. De EU produceert ongeveer 65 miljoen hectoliter bio-ethanol per jaar. Daarvan is 23% uit suiker geproduceerd. Ongeveer 7% van de suikerproductie in de EU verdwijnt in ethanol, stelt de Commissie-woordvoerder. “De meeste benzine in de EU bevat tot 5% ethanol (E5). De verdere introductie van E10 zou een enorm positief effect hebben op de productie van bio-ethanol. Dit alternatieve afzetkanaal biedt perspectief voor de Europese bietentelers.”

Productie van stoffen uit bieten

Ook de productie van stoffen uit bieten ter vervanging van chemische grondstoffen kan een alternatief afzetkanaal worden, stelt de woordvoerder. “De Commissie geeft financiële steun aan onderzoek op dit gebied, hoofdzakelijk via het onderzoeksprogramma Horizon 2020. Een goed voorbeeld is de Bio-Based Industries Joint Undertaking. Dat is een samenwerkingsverband van de EU en het bedrijfsleven van € 3,7 miljard, waarvan de EU € 975 miljoen betaalt uit Horizon 2020. Zo worden onder andere in het project Pulp2Value nieuwe grondstoffen uit bietenpulp ontwikkeld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.