Akkerbouw

Achtergrond

Belgische CoBT acht nieuwe suikerfabriek haalbaar

Bietentelerscoöperatie CoBT in België verwacht genoeg bieten voor de nieuw te bouwen suikerfabriek. Met € 130 miljoen eigen vermogen krijgt ze de investering van € 327 miljoen rond.

4 akkerbouwers in België bedachten 2,5 jaar geleden een plan voor een nieuwe bietentelerscoöperatie: de CoBT (Coopérative des Betteraviers Transformateurs). De CoBT wil een suikerfabriek bouwen in Seneffe in Wallonië. Tot nu toe hebben 1.253 bietentelers zich aangemeld, die samen 1,235 miljoen ton bieten gaan leveren.

Veel draagvlak

CoBT wil minstens 1,4 miljoen ton bieten per jaar verwerken. Er is dus nog 165.000 ton nodig. De initiatiefnemers verwachten dat dat gaat lukken. Er is volgens hen veel draagvlak voor het plan. In België betalen de suikerproducenten veel lagere bietenprijzen dan de Nederlandse coöperatie Cosun.

Eigen vermogen

De CoBT moet niet alleen genoeg bieten, maar ook voldoende eigen vermogen hebben. De totale investering bedraagt € 327 miljoen. De CoBT kan zo’n € 200 miljoen lenen bij banken. Maar dan moet de coöperatie € 130 miljoen eigen vermogen op tafel leggen. Daar heeft CoBT een systeem voor opgezet van A-, B-, S- en F-aandelen.

10 jaar lang 100 ton bieten

Met een A-aandeel (€ 2.000) wordt een teler lid van de coöperatie. Dat heeft tot eind maart ruim € 2,5 miljoen opgeleverd. Voor ieder B-aandeel (€ 3.000 per stuk) moet de teler 10 jaar lang 100 ton bieten per jaar leveren, met een minimum van 3 aandelen per teler. De B-aandelen hebben ruim € 37 miljoen in het laatje gebracht. S-aandelen (€ 3.000) zijn voor sympathisanten, zoals loonwerkers. Maar ook bietentelers kunnen S-aandelen kopen. De S-aandelen zijn goed voor bijna € 6,5 miljoen.

Lees verder onder de foto

De coöperatie CoBT verwacht € 37 per ton bieten te kunnen betalen bij een suikerprijs van € 376 per ton. Dat geeft volgens de CoBT een saldo van € 1.130 per hectare. - Foto: Jan Willem van Vliet
De coöperatie CoBT verwacht € 37 per ton bieten te kunnen betalen bij een suikerprijs van € 376 per ton. Dat geeft volgens de CoBT een saldo van € 1.130 per hectare. - Foto: Jan Willem van Vliet

Totaal heeft CoBT nu € 46 miljoen binnen via de A-, B- en S-aandelen. Het doel is om € 57 miljoen vast te leggen via deze aandelen. Als die extra 165.000 ton bieten er komen, betekent dat nog eens € 5 miljoen extra eigen vermogen via de B-aandelen. Daar moet dan nog € 6 miljoen bijkomen.

Subsidie

Daarnaast heeft Wallonië een subsidie toegezegd van € 7 miljoen. De CoBT heeft om nog eens € 7 miljoen gevraagd als subsidie voor investeringen in energiebesparende maatregelen. De F-aandelen zijn alleen bestemd voor investeerders. De investeringsbank Société Régionale d’Investissement de Wallonie gaat via de F-aandelen € 30 miljoen investeren. De CoBT is in gesprek met andere financiële partners over nog eens € 30 miljoen.

Eerste bieten in 2022 verwerken

Als dit allemaal lukt, heeft de coöperatie een eigen vermogen van € 130 miljoen: € 57 miljoen via de A-, B- en S-aandelen, € 60 miljoen van investeerders via de F-aandelen en € 14 miljoen subsidie van de Waalse overheid. Dan komt ook de financiering door de banken van € 200 miljoen, verwacht CoBT. Dan kan de bouw beginnen, zodat in september 2022 de eerste bieten worden verwerkt.

€ 37 per ton bieten

De CoBT verwacht € 37 per ton bieten te kunnen betalen bij een suikerprijs van € 376 per ton. Dat was de gemiddelde suikerprijs in de EU in maart 2018, toen de coöperatie werd opgericht. Een opbrengst van 95 ton bieten per hectare levert dan € 3.530 op. Dat geeft volgens de CoBT een saldo van € 1.130 per hectare. Na maart 2018 zakte de suikerprijs geleidelijk naar € 314 in februari 2019. Dat heeft de bietentelers er echter niet van weerhouden gemiddeld per bedrijf € 31.574 te steken in de A- en B-aandelen. De bietentelers in België hebben dus wat over voor een hogere bietenprijs.

Lees ook: Afzet is grootste uitdaging voor nieuwe suikerfabriek in België

Of registreer je om te kunnen reageren.